Zorg

Dichterbij – Column ALS Mariska van Gennep

Inmiddels is het een paar dagen geleden dat Sjonny is opgenomen in het verpleeghuis. Het is vreemd stil in huis zonder hem, aan de andere kant ben ik wat rustiger, dat alle piepjes en geluiden van de apparatuur er niet zijn en dat ik niet hoef te ‘rennen’ naar een uitzuigapparaat of andere dingen die Sjon niet meer zelf kan.

ziekenhuis, ziekenhuisbed, bed, patiënt, ziek,

Slapende dame

De rit naar het verpleeghuis iedere keer is lang en toch ook mooi, ik neem elke keer een andere route. Sjon is de eerste dagen niet echt blij, maar hij ziet zeker in dat het thuis op de manier zoals het ging niet langer kon. En gelukkig zijn er weer de lieve vrienden en familieleden om ons heen die ook hun tochtje richting hem maken, zodat ik niet elke dag hoef te gaan. Allemaal zien we in, dat het voor Sjonny niet echt leuk is daar, hij moet zijn kamer delen met een oude slapende dame. Alleen moet er een oplossing komen voor thuis, want zoals het ging, was het voor mij (en de kids) niet meer vol te houden. We houden er de eerste week de moed in, wandelen met Sjon, nemen hem mee naar het terras en als het te koud of donker is gaan we binnen in de ontmoetingsruimte zitten.

Beslissing

Dan komt er vrijdags een bericht vanaf het verpleeghuis. In Assen kan hij in het gewenste verpleeghuis niet worden opgenomen, omdat hij beademingsapparatuur heeft. Ik vind het erg vreemd en probeer nog een verpleeghuis in de omgeving. Daar krijg ik hetzelfde bericht. Wat raar, ik kan me het niet voorstellen. Ik bel de huisarts om dit door te geven en krijg hem vrij snel zelf aan de telefoon. Er is een plek in vlakbij Assen, in een ander tehuis. Niet helemaal onze wens, maar goed. De arts van het verpleeghuis licht Sjon hierover in. Die middag als ik bij hem kom, komt zij ook heel snel met ons overleggen. Sjon kan naar de buurt van Assen, hij moet alleen die middag beslissen. Zijn wens is nog steeds dat hij graag naar huis wil. Dat begrijpen we allemaal. Het is voor tijdelijk en Sjonny zegt ja. Omdat hij ook inziet dat het reizen voor iedereen niet echt prettig is en als hij in de omgeving van Assen zit, kan iedereen makkelijker bij hem op bezoek komen.

Omrijden..

Die maandag wordt hij met de ambulance terug vervoerd. Ik ben erbij om alle apparatuur en zijn persoonlijke spullen mee te nemen. Het afscheid verloopt snel en Sjon is vrij makkelijk in de ambulance gezet. Ik loop met de rolstoel vol spullen naar mijn auto en vertrek een kwartiertje later. Na een voorspoedige reis kom ik op de plek van bestemming. De deur wordt geopend en een vriendelijke dame laat me binnen en wijst me zijn kamer. Tot mijn verbazing is Sjon er nog niet. Een half uurtje later arriveert hij. De ambulanceverpleegkundige legt uit, dat hij Jorinde onze schoonzus kent via het werk en dat hij het nieuwe huis van Jorinde en Rick even aan Sjonny heeft laten zien, want het is heel erg opgeknapt. Hij vraagt of ik boos ben. Nee, dat niet, ik was ongerust. Wel vind ik het ontzettend leuk, dat hij dit ‘ommetje’ voor Sjonny gemaakt heeft.

Mariska

Rust?

Sjonny wordt op zijn nieuwe bed getild en we spreken met de coördinator van alles door. Er was helaas geen goede spuit meegeleverd (eentje zonder dop), dus ik rij nog een paar keer op en neer naar huis, want later blijkt er ook geen voedingspomp te zijn. Kleine overdrachtsfoutjes. Als het daarbij blijft is het voorlopig goed. Om Sjon’s wens om naar huis te gaan te realiseren moet er meer gebeuren. Meer zorg, meer hulp en meer hulpartikelen. Dat is het volgende waar we ons over gaan buigen. Mijn wens om rust te creëren omdat ik het niet meer aankan, moet weer aan de kant…

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 16 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3621 Alle berichten van