Voeding

Recept bloemkool en broccoli ovenschotel

Combinatieverpakking bloemkool en broccoli. Handig samen verpakt. Klein maar fijn en vooral weer gezond. Een lekker en creatief gerecht op tafel vanavond.  Op internet kwam ik een paar recepten tegen en heb die met wat huisvrouw-ervaring iets aangepast.

20160913_164807

Verschillen bloemkool en broccoli

Wat zijn de grootste verschillen tussen broccoli en bloemkool? Natuurlijk de kleur (groen en resp. wit) en de structuur. Beide kolen horen  tot de koolfamilie (boerenkool, Chinese kool, spruitjes, rode kool en ga zo maar door).
Bloemkool is de oudste van deze beide koolsoorten  (in Nederland sinds de 16e eeuw). De kolen stinken bij het koken omdat ze tijdens de groei zwavel uit de grond halen. Mocht je een hekel hebben aan kookluchtjes kun je diverse tips proberen. Bloemkool wordt veel gegeten in Nederland; vaak met een kaassaus. Saai? Misschien de kaassaus. De bloemkool is zeker niet saai.
Broccoli is gezonder dan bloemkool. In broccoli zitten allerlei stoffen waarvan men zegt dat ze helpen in de bestrijding van kanker. Het houdt ook onze bloedvaten gezond, heeft ook nog eens weinig calorieën en broccoli zit vol vitamines. Om populair te zeggen: een superfood.

Ingrediënten:

  • Kleine bloemkool
  • Kleine broccoli
  • Mosterd
  • 250 ml kookroom
  • 1 ei
  • Spekreepjes (200 gram)
  • Kastanjechampignons (6 stuks in plakjes gesneden)
  • 1 rode ui
  • 100 gram geraspte kaas
  • Olijfolie of boter om de ovenschaal mee in te vetten
  • Peper en zout

bloemkool

Bereiding

  • De bloemkool en broccoli in roosjes snijden en deze in een pan met zout water ongeveer 6 minuten koken. Uit laten lekken en in de ingevette ovenschaal leggen. De (hetelucht)oven kun je intussen al voorverwarmen op 180 graden.
  • De spekreepjes uitbakken en de ui en champignons meebakken. Dit mengsel kan daarna over de bloemkool en broccoliroosjes in de ovenschaal. Probeer het mengsel een beetje efficiënt te verdelen. Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen.
  • Sausje: Scheutje kookroom met 1 eetlepel mosterd glad roeren. Klop het ei, een  handjevol (ca 50 gram) geraspte kaas er bij en als laatste de rest van het kookroom toevoegen.
  • Deze saus (roommengsel) kan dan over de bloemkool/broccoli met de spekreepjes. Strooi de rest van de kaas als laatste over deze ovenschotel. Je maaltijd is klaar als de kaas mooi gesmolten is (gratineren). Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Op de foto kun je zien dat ik als kaas, fijngemalen parmezaan heb gebruikt. Helaas had ik niets anders in huis. Het smaakte prima maar je kunt beter gewone geraspte kaas gebruiken. Volgens mij smelt dat mooier.

Eet vooral smakelijk.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)