Zorg

Betere diagnose van oogziekten bij testen in het donker

Het is ‘s nachts donkerder in Nederland dan verwacht en 37 procent van de mensen heeft dan moeite met zien.

donker, licht, lichtallergie, nacht,

Bron: Flickr/ NeoGaboX

Dat blijkt uit een groot publieksonderzoek van het UMC Groningen en het Weekend van de Wetenschap. Het afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app Zicht op Licht downloaden en een lichtmeting uitvoeren.

Mannen en vrouwen

Met de gegevens van de ruim 5000 metingen hebben de onderzoekers, onder leiding van UMCG-onderzoeker Ronald Bierings, nachtelijk Nederland in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat 81 procent van de mensen met een oogziekte moeite heeft met zien in de nacht, terwijl 37 procent van de mensen zonder een oogziekte moeite ervaart. Uit het onderzoek blijkt tevens dat vrouwen meer moeite hebben met zien in de nacht dan mannen.

Het probleem is dat oogziektes altijd getest worden bij licht. In het donker zien zowel oogpatiënten als gezonde mensen slechter. ,,Het lijkt erop dat de oogtest beter wordt als er minder licht gebruikt wordt’’, zegt Bierings. ,,Als we een oogziekte beter kunnen diagnosticeren, zijn we in staat deze ook eerder te behandelen.’’

Waar vaak wordt aangenomen dat Nederland in de nacht behoorlijk licht is, werd meer dan de helft van de metingen gedaan in zeer lage lichtomstandigheden. Om gebieden met meer detail in kaart te brengen is het UMCG een samenwerking aangegaan met Technasium scholen uit Leek en Stadskanaal. Ongeveer 400 leerlingen zullen vanaf 7 november gedetailleerd in kaart brengen hoe donker Leek en Stadskanaal in de nacht zijn. Hierdoor kan er beter een uitspraak gedaan worden over de toegankelijkheid voor mensen met en zonder een oogziekte.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van