Voeding

Waarom smaakt eten anders in een vliegtuig?

Ik kom net terug van vakantie en het viel me op dat het eten in het vliegtuig zo slecht smaakte hoewel het er wel goed uitzag en er leuke combinaties op het menu stonden. Ook had ik het idee dat ik na één glas wijn dronken was. Hoe kan dit? We leggen het voor aan Voedingsdeskunige Ay Lin Kho.

ANP BAS CZERWINSKI

ANP BAS CZERWINSKI

Minder zuurstof

De lucht in een vliegtuig bevat minder zuurstof, wat je een dronken gevoel kan geven. Alcohol drinken droogt je uit terwijl de lucht in het vliegtuig toch al droger is. Dus je dient meer vocht in te nemen dan je bent gewend en al helemaal als je een glas alcohol nuttigt. Misschien kun je ook beter geen koolzuurhoudende dranken drinken. Daar kun je een opgeblazen buik van krijgen. Vooral kinderen hebben hier last van. De droogte op grote hoogte is vervelend voor je lijf. Zo zullen je huid en neusslijmvliezen meer vocht verliezen.

Eelde 28/2/1998: Vliegveld Eelde wil snel fors uitbreiden. De boeing 757 vooralsnog het grootste vliegtuig dat momenteel op vliegveld Eelde kan landen. Na de uitbreiding, nodig om de groei in goede banen te leiden, kunnen ook Jumbo Jets op de regionale luchthaven terecht.

Hersenen

Als je iets drinkt of te eten nuttigt duurt het hoog in de lucht langer voordat je je geur- en smaakreceptoren in je hersenen prikkelt. Het voedsel dat in een vliegtuig wordt geserveerd, komt dus meestal minder goed uit de verf dan op een bord aan tafel. Een van de redenen daarvoor is, dat de droge omstandigheden in de cabine en de druk op grote hoogte je smaakzintuigen op een negatieve wijze veranderen. Ook blijkt dat je reukzintuigen, als gevolg van de vliegtuiglucht, minder goed werken.

Zoet en zout

Zoute smaken in de lucht zijn wel 20 tot 30 procent minder sterk en zoet smaakt 15 tot 20 procent minder intens. Ook kruiden lijken zwakker van smaak. Simpelweg meer kruiden of zout toevoegen is geen oplossing. De droge omstandigheden beïnvloeden de smaken zuur en bitter daarentegen nauwelijks. Umami, de vijfde basissmaak, komt er zeer goed uit. De droogte heeft er geen invloed op. Umami helpt bovendien de hartige en zoetige smaken te versterken.

tomatenUmami

Umami kun je onder meer vinden in tomaten, Parmezaanse kaas, zeevis, schaal-en schelpdieren. De tomatensap, die zo veel mensen bestellen in het vliegtuig, heeft dus niet meer smaak maar qua waardering steekt het boven andere drankjes uit. Jijzelf kunt andere producten op grote hoogte minder goed proeven. De smaak van umami, die in tomaten aanwezig is, is vergeleken met andere basissmaken uitstekend te proeven en is daardoor in de lucht smakelijker dan de rest van de drankjes. Onderzoek liet trouwens ook zien dat lawaai in een vliegtuig geen positief effect heeft op de smaakervaring van wat er voor je neus staat.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van