Zorg

Eigen bijdrage chronisch zieke in 2017 omlaag

De zorgkosten gaan in 2017 omlaag voor de ongeveer 290.000 huishoudens met een chronisch zieke of gehandicapte. Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om de eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning die via de gemeenten wordt verleend, te verlagen.

zorgverzekering

Bij de gemeenten kunnen mensen bijvoorbeeld terecht voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, begeleiding of de aanpassing van hun huis. Vooral alleenverdieners met een chronisch zieke partner gaan erop vooruit. Gemiddeld houden zij 1400 euro per jaar meer over dan nu, maakte staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag bekend. ,,Het is mooi dat we voor kwetsbare mensen die zorg nodig hebben en hun partners heel gericht iets kunnen doen om hun zorgkosten te verlagen nu het beter gaat met Nederland’’, aldus Van Rijn.

Ouderen

Ook ouderen zullen minder geld kwijt zijn aan eigen bijdragen. Een alleenstaande oudere met AOW is nu per jaar hooguit 252 euro kwijt aan eigen bijdragen. Vanaf volgend jaar betaalt diezelfde oudere maximaal 227 euro. Voor een alleenstaande oudere met 5000 euro pensioen kan de lagere eigen bijdrage 83 euro schelen. Een echtpaar in dezelfde situatie gaat er 165 euro op vooruit, aldus de rekenmeesters van VWS en Financiën.

ZOETERMEER - Op Prinsjesdag wordt de miljoenennota gepresenteerd. De aangekondigde bezuinigingen zal alle nederlands in de portomonnee raken. ANP COPYRIGHT LEX VAN LIESHOUT

ANP COPYRIGHT LEX VAN LIESHOUT

Dinsdag werd eveneens duidelijk dat de basispremie voor de zorgverzekering volgend jaar nauwelijks stijgt. Het ministerie verwacht dat de premie per maand 3,50 euro omhoog gaat tot 103 euro per maand. Dat is bijna evenveel als in 2012, maar minister Edith Schippers wijst er wel op dat mensen daarvoor meer en betere zorg kunnen krijgen. Zo zijn er nu nieuwe behandelingen en medicijnen in het pakket opgenomen, bijvoorbeeld medicijnen tegen kanker en fysiotherapie bij etalagebenen. De zorgverzekeraars bepalen later hun tarieven.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van