Voeding

Energiedrankjes geven geen vleugels. Wel gedragsproblemen

Anders dan de reclames willen doen geloven, hangt het drinken van energiedrankjes niet automatisch samen met een actief en gezond leven. In onderzoek onder 8.000 Slowaakse jongeren stelde Jana Holubčiková vast dat onder jongeren die regelmatig energydrinks gebruiken, vaker overgewicht, gedragsproblemen en negatieve schoolervaringen voorkomen.

SONY DSC

Foto: Flickr

 

Het onderzoek draagt bij aan de groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar de negatieve gevolgen van veelvuldig frisdrank- en energiedrankgebruik onder jongeren.

Ontbijt overslaan

Veel Slowaakse jongeren slaan regelmatig het ontbijt over, eten te weinig groente en fruit, en drinken juist wel veel frisdrank en energiedrankjes. Tegelijk is er steeds meer bewijs dat de consumptie van deze dranken bij jongeren samenhangt met een breed scala aan gezondheids- en gedragsproblemen. Holubčiková wilde met haar onderzoek bijdragen aan een beter begrip van de relatie tussen lichaamsbeeld, eetgewoonten, gezondheid en gedragsproblemen zoals spijbelen, vechten en pesten. Ze had daarbij speciaal aandacht voor het gebruik van fris- en energiedranken binnen de context van familie en school.

Energiedrankjes3 Flickr

Foto: Flickr

Agressie

Holubčiková concludeert onder andere dat er een verband bestaat tussen frequente frisdrankconsumptie en agressief gedrag. Jongeren die dagelijks frisdrank drinken, hebben meer kans betrokken te worden bij pesten en vechten. Dat geldt voor jongens én meisjes in alle leeftijdsgroepen, uit arme en welgestelde gezinnen. Desgevraagd gaven deze jongeren ook vaker aan zich nerveus en prikkelbaar te voelen. Holubcikova denkt dat dit kan komen door het nuttigen van veel suiker, cafeïne en andere ingrediënten in deze fris- en energiedranken.

2012-06-01 09:13:21 AMSTERDAM - Energiedrankjes in een supermarkt. De GGD wil dat energiedranken uit de supermarktschappen worden gehaald, zodat schoolkinderen ze, vanwege de mogelijke gezondheidseffecten van de cafeïnehoudende dranken, niet meer kunnen kopen. ANP XTRA KOEN VAN WEEL

ANP XTRA KOEN VAN WEEL

Eetgewoonten

Holubčiková adviseert ouders en verzorgers om de eetgewoonten van hun opgroeiende kinderen  beter te volgen. Ook moeten mensen volgens haar beter geïnformeerd worden over de negatieve gevolgen van het veelvuldig consumeren van frisdrank en energiedrankjes. Het aanpakken van probleemgedrag, ongezonde eetgewoonten en een negatief lichaamsbeeld kan een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomstige gezondheid van deze jongeren.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van