Zorg

We willen het graf liever niet delen met onze bazen en exen

Als mensen door omstandigheden een algemeen graf moeten delen is hun baas de minst gewilde medebegravene. Dat blijkt uit een enquête van uitvaartverzekeraar Nuvema. In een algemeen graf worden twee tot drie mensen begraven. Wanneer nabestaanden daar gebruik van (moeten) maken hebben ze geen invloed op wie er nog meer in het graf komen te liggen. Met name een gebrek aan financiële middelen kan betekenen dat een graf moet worden gedeeld.

Rode roos

Waar bijna een vijfde van de 1000 ondervraagden de baas noemt als ongewenste grafgenoot, vindt 16% de ex-partner in hetzelfde graf een nog minder prettig idee. Minder dan tien procent zou het niet uitmaken wie er bij ze in het graf komt te liggen. Behalve naar bekenden werd er ook gevraagd naar onbekenden met bepaalde voorkeuren. Hieruit blijken politieke tegenstanders bij één op de tien Nederlanders het minst geschikt om een graf mee te delen.

Tot elkaar veroordeeld

Duidelijk wordt dat het nagenoeg iedereen wel degelijk iets uitmaakt bij wie ze in het graf komen te liggen. “Toch heb je daar met deze toch onbekende grafsoort geen enkele manier invloed op. Daarom zou een eigen graf natuurlijk prettig zijn, maar dat is niet voor iedereen financieel haalbaar” zegt Emile de Jong, directeur van Nuvema. Ook als de gemeente de begrafenis betaalt wordt er vaak gebruik gemaakt van een algemeen graf. Uit eerder onderzoek blijkt dit steeds vaker voor te komen.

Begrafenis

Ruimen onvermijdelijk

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Multiscope, blijken de partner (58%) en ouders (17%) het meest geschikt om een graf mee te delen. Daarvoor bestaan familiegraven. Een enkel graf hoef je met niemand te delen. Kosten voor begraven en onderhoud liggen wel hoger dan bij een algemeen graf. Ook kun je het graf na een bepaalde looptijd weer verlengen. Een algemeen graf wordt in veel gevallen na 10 jaar geruimd.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van