Voeding

Oesters slurpen kan weer

Liefhebbers van oesters kunnen hun hart weer ophalen. Maandag is het oesterseizoen, dat loopt van september tot en met april, officieel afgetrapt door de Nederlandse Oestervereniging.

oesterJaarlijks worden volgens de Oestervereniging circa 1 miljoen Zeeuwse platte oesters aangevoerd en tussen de 20 en 35 miljoen Zeeuwse kromme oesters. Gemiddeld zijn de oesters goed voor een omzet van 5 miljoen euro. De verwachting is wel dat de aanvoer van oesters de komende jaren zal afnemen.

Ziekte

Dit komt door het gecombineerde effect van het, overigens voor mensen ongevaarlijke, oesterherpesvirus en de oesterboorder, die grote sterfte onder de kromme oesters veroorzaken. Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland proberen in samenwerking met de kwekers de oestersterfte terug te dringen. Daarvoor sloegen de partijen eerder dit jaar al de handen ineen.

oester2

De eerste nieuwe oesters worden uit de Grevelingen gesleept, waarna het eerste vaatje in de haven van Bruinisse wordt geveild. De opbrengsten daarvan zijn net als vorig jaar voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van