Zorg

Risico’s van meeroken voor niet rokers

Mijn generatie is opgegroeid met leraren die rokend voor de klas stonden. In die periode stonden bij de verjaardagen en feestjes van mijn ouders sigaretten en sigaren klaar voor de gasten, in een glas. Hoe gastvrij waren zij. En velen met hen. De sigaretten en sigaren werden binnenshuis gerookt, ook waar wij als kinderen bij waren. Wat is er veel veranderd. Maar we zijn er nog niet. Nog steeds zijn er ouders die binnenshuis of in de auto roken. En de kinderen roken mee.

roken50

Wat is meeroken?

Meeroken’ is het inademen van tabaksrook uit de omgeving, door niet-rokers. Het wordt ook wel ‘passief roken’ genoemd. Die omgevingstabaksrook bestaat uit twee soorten. Rook die afkomstig is van een smeulende sigaret en rook die door een roker wordt uitgeademd. Met name de eerste soort bevat hoge concentraties schadelijke stoffen. Het is inmiddels wel duidelijk dat “meeroken” schadelijk is voor de gezondheid van de niet-roker.

Risico’s van meeroken voor niet rokers

Meeroken draagt bij aan longkanker, hart- en vaataandoeningen en beroerten van niet-rokers. Bij meerokende zwangeren geeft het een vergrote  kans op een lager geboortegewicht van baby’s en op wiegendood. Ook is er een grotere kans op luchtwegziekten, zoals astma en op oorontstekingen. Kinderen zijn extra gevoelig voor rook. Ze zijn kwetsbaarder voor verstoring door de giftige stoffen, die in tabaksrook zitten.

2016-06-24 16:25:56 DEN HAAG - Medewerkers van het Paard van Troje roken in de rookruimte. ANP BART MAAT

ANP BART MAAT

Rookverbod in huis

In bijna driekwart van de huishoudens met jonge kinderen geldt inmiddels een rookverbod (bij rokers ligt dat wat lager). Wat dat betreft is er in de afgelopen jaren veel veranderd. Kennelijk zijn steeds meer rokers zich er meer van bewust dat roken binnenshuis niet gezond is voor anderen. Zeker niet als het gaat om de gezondheid van jonge kinderen.

Je ziet daar waar kinderen ouder worden, dat het roken binnenshuis toeneemt. Rokers denken kennelijk dat binnenshuis roken minder gevaarlijk is voor oudere kinderen. Ze vergeten hierbij dat ook de organen van bijv. pubers nog steeds in ontwikkeling zijn. En dat ieder mens risico’s loopt door meeroken.

Roken in de auto in het bijzijn van kinderen

Er zijn nog steeds volwassenen die roken in de auto terwijl de kinderen er ook in zitten. De auto is een kleine ruimte die vaak niet geventileerd wordt. Kinderen lopen in de auto dan grote gezondheidsrisico’s als er wordt gerookt.

Hoe denken de Nederlanders over meeroken?

Ongeveer de helft van alle Nederlanders is zich bewust van de risico’s van meeroken. De andere helft dus kennelijk niet. Er zit verschil tussen rokers en niet-rokers. Rokers zijn zich minder bewust van de risico’s van meeroken dan niet-rokers. Zo is ongeveer een op de drie rokers is bezorgd over de gevaren van het eigen roken voor de gezondheid van anderen, lees niet –rokers. Dat houdt dus in dat twee van de drie daar niet bezorgd over zijn.

sigaar

Roken onder de afzuigkap?

Stel dat iemand wil blijven roken. Wat is dan het minst ongezond voor anderen? Sommige rokers roken alleen als de kinderen niet in de kamer zijn. Of ze roken onder de afzuigkap. Ze veronderstellen dat dit minder ongezond is. Natuurlijk wordt een deel van de stoffen door de afzuigkap weggezogen, maar niet alles. Er blijven altijd (rook)stoffen op het lichaam en op voorwerpen zitten: kleren, vloerbedekking, gordijnen en meubels. Het is niet te voorkómen dat baby’s, kinderen daar mee in aanraking komen. Buiten roken is altijd beter dan binnen roken.

Zien roken, doet roken

Er is nog een ander risico aan het roken door ouders. En dat is dat kinderen hen zien roken. We weten dat dit voor kinderen de drempel verlaagt om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders.

Bert Soenveld, functionaris gezondheidsbevordering GGD Fryslân 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)