Zorg

Nieuwe test voorspelt of ivf kans van slagen heeft

In 2017 verschijnt de ReceptIVFity op de markt, een voorspellende test voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Het onderzoek ernaar maakt kans om vrijdag een inspiratieprijs te winnen.

IVF behandeling

IVF behandeling

Bij vruchtbaarheidsproblemen kan ivf helpen om zwanger te worden. Toch lukt dit slechts bij 1 op de 3 vrouwen na een eerste poging en bij de helft na drie pogingen. Een nieuwe voorspellende test kan belastende behandelingen voorkomen.

ReceptIVFity

Hoe werkt ReceptIVFity? Rivka Koedooder, arts-onderzoeker voortplantingsgeneeskunde bij het Rotterdamse Erasmus MC geeft antwoord

 ,,Bepaalde bacteriën in de urinewegen en vagina beïnvloeden de overlevingskans van het embryo. Vrouwen nemen de test zelf vaginaal af met een wattenstaafje, dat blijkt de betrouwbaarste methode. Blijkt in het laboratorium dat je een ongunstig bacterieprofiel hebt? Dan kan met 97 procent zekerheid worden voorspeld dat een ivf-poging niet zal aanslaan.”

 

Wat heeft de test vrouwen en hun partner te bieden?

,,De onderzoeken in het ziekenhuis, de hormoonbehandelingen, de eicel uitnemen en het embryo terugplaatsen: een ivf-cyclus telt drie vergoede behandelingen die zeer belastend zijn voor vrouw én partner. Een aantal vrouwen dat niet zwanger werd, zegt achteraf: ik zou er niet aan zijn begonnen als ik had geweten hoe zwaar het zou zijn.”

 

Helpt de uitslag vrouwen van ivf af te zien?

,,De uitslag van de bacteriemeting in de vagina is een soort verklikker: wat is de kans dat de baarmoeder het teruggeplaatste embryo zal accepteren? Bij een ongunstig profiel weten we dat die kans zeer klein is. Maar wat vrouwen in die situatie vervolgens besluiten, dat is nog niet onderzocht.”

kinderwens

Is ReceptIVFity voor iedereen betaalbaar?

,,De test bespaart veel geld. Jaarlijks worden circa 14.000 ivf-cycli gedaan. Dat kost 41 miljoen euro. Deze test, die naar verwachting in 2017 verkrijgbaar is, gaat 400 tot 500 euro kosten.”

 

Zou de inspiratieprijs daaraan bijdragen?

,,Absoluut. ZonMw, een organisatie die medische studies financiert, besluit die vrijdag of we de jaarlijkse Medische Inspiratorprijs winnen, of dat we tweede of derde worden. Het gewonnen geldbedrag zouden wij gebruiken voor vervolgonderzoek: wat kiezen die vrouwen dan, en waarom?”

Auteur: Arnoud Kluiters

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)