Zorg

Deuren sluiten als je gaat slapen redt levens bij een brand

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen redt levens bij brand. Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden. Deze nieuwe onderzoeksinzichten zijn de speerpunten van de Landelijke Brandpreventieweken met het thema ‘Hé doe de deur dicht’.

Brand, brandwonden, vuur

FOto: NDC Mediagroep

René Hagen, voorzitter Brandpreventieweken en tevens lector Brandpreventie bij de Brandweeracademie: ‘’Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven. Zowel vanuit recente praktijkvoorbeelden van woningbranden als wetenschappelijk onderzoek stel ik vast dat deuren sluiten het aantal brand(wonden)slachtoffers doet dalen.’’

Overleven

Bij 27 van de onderzochte fatale woningbranden in 2015 zijn 31 doden gevallen. En ook dit jaar zijn er al veel slachtoffers te betreuren van woningbranden. In veel gevallen speelt het al dan niet sluiten van de binnendeuren een belangrijke rol.Bijvoorbeeld bij een brand in een seniorenflat waarbij in dié woningen waar de deur open stond, de bewoners helaas overleden zijn. Terwijl de bewoners van de appartementen met gesloten deur dezelfde brand overleefden.
Benno werd wakker van een enorm lawaai een etage lager. Onderaan de trap opende hij de gangdeur en stond meteen in een grote vuurzee. De deur had het vuur én de rook tegengehouden. Samen met zijn vriendin is Benno door het vuur heen naar buiten gevlucht. Hij heeft daarbij weliswaar brandwonden opgelopen, maar dankzij de gesloten tussendeuren deze brand overleefd. Was de deur open geweest dan was de giftige rook al veel eerder naar boven getrokken met fatale gevolgen.

Waarom redt een gesloten deur levens?

Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Juist senioren zijn heel kwetsbaar bij brand, omdat ze minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd voor hen, maar uiteraard ook voor andere leeftijdsgroepen, zo belangrijk. De situaties waarbij bewoners een brand overleefd hebben omdat de binnendeuren gesloten waren zijn er gelukkig ook. ‘’Gesloten deuren vergroten de overlevingskans bij brand enorm. Er zijn praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren’’, aldus Hagen.

brand1

Zorg dat je de rookmelder hoort!

‘’Om hun rookmelder te kunnen horen, laten mensen de tussendeuren vaak openstaan’’, vertelt Hagen. ‘’Daarom is de hoorbaarheid van rookmelders het tweede speerpunt van de landelijke campagne.’’ Uit het onderzoek ‘Gebrand op inzicht’ van de Brandweeracademie kwam naar voren dat in 70% van alle woningen een rookmelder is geplaatst, maar slechts 45% van die rookmelders werkt. Van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst én werkend. Een alarmerend gegeven. Want het is van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook goed hoorbaar zijn. Ook bij gesloten deuren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar hoor je het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders dus niet alleen in de verkeersruimten zoals de hal, maar vooral ook in de ruimten waar brand kan ontstaan zoals op de slaapkamers. Dus: sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van