Voeding

Terpbewoners hadden gevarieerd menu

Terpbewoners hadden een veel gevarieerder menu dan decennialang is aangenomen, en waren ook prima in staat daar zelf voor te zorgen, aldus Mans Schepers, archeoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar akkerbouw bij terpen.

LOSSE FOTO VAN DE TERP MET TOREN

Foto: NDC Mediagroep

Volgens Schepers waren er meer mogelijkheden dan altijd is verondersteld. ,,Mensen streden niet tegen, maar leefden met het water. De terpbewoners konden net als onze boeren heel goed inspelen op de (on)mogelijkheden van het landschap. Bij opgravingen in het terpengebied zijn diverse akkerlagen en een breed scala aan gewassen aangetroffen. Uit mijn buitendijkse akkerexperimenten blijkt dat akkerbouw zonder inpoldering heel goed mogelijk is. In mijn proefveldjes ontstaat daarnaast een boeiende dynamiek tussen deze menselijke inmenging en de typische planten en dieren van de kwelder.”

Tot eind oktober is bij Café Hammingh in Garnwerd het Wierdenmenu nog te proeven dat gebaseerd is op Schepers’ onderzoek naar akkerbouw op de wierden.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van