Well-being

Wie gelukkig is, maakt zijn of haar partner gezonder

Wie lekker in zijn vel zit, is niet alleen zelf gezonder, maar maakt ook zijn of haar partner gezonder. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Michigan State University. 

 

youth-active-jump-happy-40815-large

De studie volgde het doen en laten van tweeduizend koppels over een periode van zes jaar. Daaruit kwam naar voren dat degenen die aangaven met een gelukkige partner samen te leven, zichzelf ook beter voelden. Zij hebben volgens het onderzoek maar liefst 34 procent meer kans op een gezond leven dan diegenen die met een pessimist de lakens delen.

,,Deelnemers met een goedgehumeurde partner gaven opvallend vaker aan in een goede gezondheid te verkeren, hadden merkbaar minder fysieke kwaaltjes en sportten veel meer,” vertellen de onderzoekers. ,,Ook al waren ze zelf niet per se gelukkiger.”

 

trouwen-gelukkig-partner

Besmettelijk

De onderzoekers gaan ervan uit dat gelukkige echtgenoten beter zorgen voor hun partners. Ze hebben meer energie om aan hun partner te besteden en daarnaast zijn optimistische mensen ook meer bezig met lange termijnplannen: ze eten beter, ze sporten, ze slapen op regelmatige uren, ze maken leuke plannen en voelen zich goed over hun toekomst.

Die toekomst is ook op hun partner gericht. ,,Gelukkige mensen sleuren hun partner uit bed om samen te gaan sporten, en ze moedigen hen aan om gezonder te leven”, legt psycholoog Bill Chopik, auteur van de studie, uit.

liefde

 

Tot slot gaan de onderzoekers er ook van uit dat een gelukkige partner het leven van hun wederhelft makkelijker maakt. Ze hoeven niet te vrezen dat ze bij thuiskomst iemand met een slecht humeur aantreffen en ze hebben geen constante druk om iemand op te vrolijken of niet op de tenen te trappen.

,,Het geluk en de vrolijkheid van iemand anders werkt aanstekelijk”, aldus de onderzoekers. ,,Je wordt er als het ware zelf ook blij van.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)