Well-being

Vakanties zijn essentieel voor ontwikkeling van relaties bij kinderen

Volwassenen zoeken tijdens hun vakantie vooral ontspanning, gezelligheid en afleiding van het werk. Voor kinderen en jongeren hebben vakanties een veel intenser belang: hun sociale ontwikkeling is in het geding.

Nederlandse jongeren springen tijdens een Sunset Party Cruise de zee in voor de kust bij de Spaanse badplaats Blanes. ANP Robin Utrecht

Nederlandse jongeren springen tijdens een Sunset Party Cruise de zee in voor de kust bij de Spaanse badplaats Blanes. ANP Robin Utrecht

Vakantie

Het vakantie-onderzoek van TradeYourTrip laat zien dat de droomvakantie van volwassenen bestaat uit relaxen’ (44%), ‘zon’ (39%) en ‘lekker eten’ (36%).

 

Jongeren maken hun hoofd niet leeg, maar vullen het juist op vakantie. Met nieuwe sociale ervaringen en vormende herinneringen. Ze beleven een vakantie heel intens en kunnen er weer thuis zelfs heimwee naar hebben. 79% van de gezinnen keert dan ook één of meer keren terug naar de vakantiebestemming.

 

In bijna de helft van de gevallen (46%) komt die beslissing vanuit de kinderen. Dat is veel als je bedenkt dat in totaal maar 47% van de gezinnen de kinderen laat meebepalen over de volgende reisbestemming.

vakantiestress

Afbeelding: Dagblad van het Noorden

Nieuwe vriendschappen smeden

Maar liefst vier 4 op de 5 kinderen geeft in de enquête van TradeYourTrip aan dat ze nieuwe vrienden en vriendinnen maken tijdens de vakantie. 65% van deze kinderen houdt daar na de vakantie nog contact mee via social media zoals WhatsApp (76%) en Facebook (62%).

 

Het is duidelijk dat het smeden van nieuwe vriendschappen een waardevol onderdeel van de vakantie voor ze is. Vakanties zijn natuurlijk ook bij uitstek momenten dat kinderen de gelegenheid hebben deze belangrijke sociale vaardigheid te oefenen.

 

Al even interessant is het onderzoeksresultaat dat 71% van de kinderen na de vakantie het gevoel heeft een hechtere band te hebben gekregen met de ouders. Ook voor het ontwikkelen van de relaties binnen het gezin is een vakantie dus essentieel voor kinderen.

baby, kinderen, kind, vakantie, gezin, zwemmen, diploma, water

Vormende herinneringen

Vroeger maakte alleen vader of moeder op vakantie de foto’s. Tegenwoordig is maar liefst 91% van de kinderen ook zelf actief met fotograferen en video’s maken op reis, zo blijkt uit het onderzoek van TradeYourTrip.

 

De opnames worden vooral gemaakt met smartphones (96% van de kinderen heeft er een bij zich) en voortdurend gedeeld via social media (72%). Foto’s en video’s van de vakantie worden thuis nog regelmatig teruggekeken. De meeste kinderen zeggen meteen weer blij te worden door de opgeroepen herinneringen. Als tastbaar aandenken zijn ook souvenirs zijn nog onverminderd populair.

 

Ongeveer 69% van de reizigers koopt souvenirs tijdens de vakantie. Kinderen doen dat vaker voor zichzelf (83%) dan ouders (62%), wat erop duidt dat ze de herinnering aan de vakantie willen koesteren. Opvallend is dat veel meisjes daarnaast souvenirs meenemen voor vrienden (48%).

 

Er is kennelijk een sterke behoefte aan het delen van de vakantie-belevenissen, wat ook mocht blijken uit het feit dat dit zo massaal gebeurt via social media.

stress, vakanties

Ouders: vakanties zijn waardevol

De conclusie van het TradeYourTrip vakantieonderzoek mag zijn dat kinderen vakanties heel intens beleven als een social event, zowel met het eigen gezin als met andere kinderen waarmee ze vriendschap sluiten. En daarnaast ook met de vrienden thuis, waarmee ze hun belevenissen delen.

Het is dan ook in het belang van het kind dat ouders zich goed realiseren hoe waardevol vakanties op sociaal-psychologisch vlak zijn voor hun kroost.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)