Well-being

Tien ouderenzorgteams winnen startpakket huisdierproject

Goed nieuws voor dierenliefhebbers bij tien woonzorgcentra van de KwadrantGroep: zorgteams van Palet, De Friese Wouden en Pasana winnen vandaag, op Dierendag, een startpakket om op hun locatie een huisdierproject mee op te zetten.

Mevrouw Vervoort geniet van de aanwezigheid van de kat.

Mevrouw Vervoort geniet van de aanwezigheid van de kat.

Zorgteams konden hun plannen indienen om contact met dieren voor bewoners mogelijk te maken. De meest aansprekende of realistische plannen worden op Dierendag beloond met een bonnenpakket ter waarde van 250 euro. Hiermee kunnen de teams huisdieren of voer kopen, maar bijvoorbeeld ook vervoer regelen naar een kinderboerderij of een kattencafé.

Het effect van verschillende contactvormen met dieren op het welzijn van mensen met dementie wordt onderzocht in de Proeftuin Dementie Friesland. Het welzijn van de dieren wordt geborgd door samen te werken met dierentrainers en verzorgers en door de zorgteams goed te begeleiden.

Uitreiking pakketten

De uitreiking vindt plaats tijdens een themamiddag rond huisdieren in de ouderenzorg. Wethouder Andries Ekhart van de gemeente Leeuwarden zal de startpakketten vanmiddag uitreiken op de Kinderboerderij aan de Jeugdweg 3 in Leeuwarden.

AMSTERDAM-DIERENDAG-HOND

Hulp van studenten Dierverzorging

Tijdens de themamiddag worden tips gegeven over het opzetten van huisdierprojecten, zoals een gasthondenproject, een poezenkamer of een leasekanarie. Thema’s als hygiëne en veiligheid komen aan de orde. Ook na de bijeenkomst kunnen alle deelnemers rekenen op begeleiding vanuit het adviesteam Zorgdieren van de KwadrantGroep.

Bij de themamiddag zijn studenten Dierverzorging van het Nordwin College aanwezig om de winnende teams verder van advies te voorzien. De studenten zijn tot februari 2017 een dag per week beschikbaar om te helpen bij het realiseren van de verschillende plannen.

Winnende ideeën

Onder de winnaars is het zorgteam van Huiskamer ’t Fean in ’t Suyderhuys, dat schreef: ,,Wij zien bewoners opleven als er iemand met een huisdier op bezoek komt. Even een balletje rollen of tegen het dier praten, het maakt ze actiever. Wat zou het leuk zijn als wij ons eigen huisdier kregen.”

MFC Ludingawaard zet de bonnen graag in om bezoekjes aan pony’s in de buurt mogelijk te maken. ,,Ook zou het interessant zijn om bijvoorbeeld reptielen op bezoek te krijgen. Hiervan onderzoeken we graag de kosten en de mogelijkheden”, schrijft het zorgteam. Met de startpakketten zijn de tien winnende plannen goed of ten minste gedeeltelijk te realiseren.

kraanwater, water, bronwater, drinkwater, kat, poes, dorst

Bron: Flickr/ Dave Dugdale

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)