Voeding

Nederland en België grootste patatproducenten Europa

Nederland en België zijn de twee grootste producenten van bevroren aardappelproducten in Europa. Een groot deel van deze producten, zoals patat, aardappelkroketten en rösti, is bestemd voor de export. Vooral het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afnemer. Dat meldt CBS.

Twee stewardessen van Corendon eten een frietje. ANP Bas Czerwinski

Twee stewardessen van Corendon eten een frietje. ANP Bas Czerwinski

Al jaren komt meer dan de helft van alle in Europa geproduceerde bevroren aardappelproducten (in euro’s) van Nederlandse en Belgische fabrikanten. Ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn grote fabrikanten van diepvriesfriet en aanverwante producten.

Vorig jaar werd in Europa voor 3,8 miljard euro aan diepvriespatat geproduceerd. Ongeveer een derde daarvan, bijna 1,3 miljard euro, was van Nederlandse producenten. Dit komt neer op ruim 1,6 miljard kilogram, ofwel wekelijks tien puntzakken patat à 175 gram per Nederlander.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Verenigd Koninkrijk belangrijkste afnemer

In totaal heeft de Nederlandse export van bevroren aardappelproducten een waarde van ongeveer 1,3 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer en is goed voor een kwart hiervan. Ook Duitsland, Frankrijk, Saoedi-Arabië en Italië kopen bevroren patat, aardappelkroketten en rösti in Nederland.

Meeste friet komt uit België

Nederland importeerde in 2015 voor 239 miljoen euro aan patat en andere bevroren aardappelproducten. Bijna drie kwart hiervan komt uit het andere grote frietland, België. Daarnaast zijn ook Duitsland en Frankrijk belangrijke leveranciers van diepvriesaardappelproducten. Iets minder dan de helft van deze invoer is bestemd voor de Nederlandse markt. De rest wordt meteen weer uitgevoerd naar andere landen.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)