Zorg

Helft vijftigplussers heeft last van gehoorverlies

Bijna de helft (47%) van de Nederlanders boven de vijftig ervaart regelmatig dat hun gehoor achteruit gaat. Voor ruim een kwart (28%) is slechthorendheid een ongewenst toekomstperspectief.senior-oud-ouder-horen-oren

Hoewel veel mensen zich realiseren dat niet goed kunnen horen betekent dat je niet meer kunt meedoen, zegt ruim 20% van de vijftigplussers dat ze het gebruik van een hoortoestel zo lang mogelijk willen uitstellen. Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Schoonenberg onder duizend Nederlanders van vijftig jaar en ouder.

Doe mee

Tijdens gesprekken (78%), televisie kijken/radio luisteren (49%), bellen (22%) en op het werk (18%) merken mensen dat hun gehoor achteruit gaat. Meer dan een derde (35%) vreest door slechthorendheid niet meer goed mee te kunnen doen in het dagelijks leven.

Henriette van Swinderen, Marketing Directeur van Schoonenberg: ,,Onbewust gaan mensen minder vaak uit en mijden sociale contacten omdat ze gesprekken minder goed verstaan. Dit is extra lastig in onze huidige maatschappij waar zelfredzaamheid steeds belangrijker wordt en mensen langer zelfstandig moeten en actief willen blijven. Maar er is veel te doen aan slechthorendheid. Met de juiste hooroplossing en persoonlijke begeleiding kunnen mensen goed blijven horen en daardoor thuis, op het werk en in het sociale leven blijven meedoen.”

hoortoestel, gehoortoestel

IJdelheid speelt mee

Van alle 50-plussers zegt 94% een hoortoestel te gaan gebruiken als dat nodig is. 20% van de ondervraagden wil dat wel zo lang mogelijk uitstellen, vooral mensen mét een gehoorachteruitgang. Mensen die soms het idee hebben dat ze minder horen, zijn overigens banger om slechthorend te worden, dan degenen die dat idee niet hebben.

Men denkt dat het dragen van een hoortoestel laat zien dat je ouder wordt (40%), het je minder aantrekkelijk maakt (34%), onhandig in gebruik is (18%) of belemmert in het functioneren (11%) in het dagelijkse leven.

Praktische hulp belangrijk

Henriette van Swinderen: ,,Dankzij technologische innovaties worden hoortoestellen steeds kleiner, soms zelfs onzichtbaar en kan het geluid worden afgestemd op de situatie waarin de drager zich bevindt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat gerichte begeleiding bij het wennen aan een hoortoestel tot het beste resultaat leidt. Daarom biedt Schoonenberg HoorSupport. Een praktisch programma gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek met tips en ondersteuning waarmee we klanten in de winkel en online begeleiden bij het kiezen van en wennen aan de beste hooroplossing. Juist praktische hulp zorgt ervoor dat mensen hoortoestellen ook echt gaan gebruiken.”

oor, horen, gehoor

Slechthorendheid in Nederland

Gehoorverlies wordt vaak in verband gebracht met een versnelde cognitieve achteruitgang bij senioren. Onderzoek van de universiteit van Bordeaux (2015) toonde aan dat het gebruik van een hoortoestel het  geheugen en denkvermogen van senioren juist scherp houdt.

Er zijn bijna 1,5 miljoen mensen die een zodanig gehoorverlies hebben dat het ze belemmert in hun dagelijks functioneren. Tussen vijftig en zestig jaar is de kans op een teruglopend gehoor 10%; boven de zeventig meer dan 30%. Het aantal slechthorenden zal de komende jaren stijgen. Sinds 2013 neemt het aantal 65-plussers versneld toe. Van 2,7 miljoen in 2012 tot 4,7 miljoen in 2041.*

* CBS-cijfers

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)