Zorg

Nachtelijk konvooi brengt deeltjesversneller naar protonentherapiecentrum UMCG

In de nacht van 4 op 5 oktober is vanuit Antwerpen met uitzonderlijk vervoer een 220 ton wegende deeltjesversneller op weg gegaan naar het protonentherapiecentrum van het UMCG.

 

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

De deeltjesversneller vormt het ‘hart’ van de nieuwe bestralingsbehandeling die patiënten met kanker hier vanaf eind 2017 (als een van de eerste centra in Nederland) wordt aangeboden. Op 5 oktober is de deeltjesversneller via het dak met een enorme hijskraan in twee delen in het gebouw gehesen. De hele operatie is de afgelopen weken minutieus voorbereid om deze veilig te kunnen uitvoeren. Zo is ter plekke een enorme hijskraan opgebouwd en is een stalen platform met 22 heipalen gemaakt om het gewicht van de hijskraan met de deeltjesversneller goed te verdelen.

narcose operatie, tumor, tumorweefsel, operatie, operatiekamer, ok

Operatiekamer (Foto: NDC Mediagroep / Ida Heslinga)

Protonentherapie

Bij protonentherapie wordt een tumor bestraald met protonen. Dit zijn positief geladen deeltjes, die in beweging worden gebracht door een deeltjesversneller en met elektromagneten naar het bestralingsapparaat gebracht. Als de protonen het lichaam inkomen, geven ze onderweg een klein deel van hun energie af. Het grootste deel van hun energie geven ze pas af als ze tot stilstand komen op de plek van de tumor. Het gezonde weefsel dat achter de tumor ligt wordt dus niet bestraald. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

Umcg

UMC Groningen Protonentherapiecentrum

Het protonencentrum wordt gevestigd op het UMCG-terrein en wordt onderdeel van het UMC Groningen Cancer Center, waar oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen wordt geboden, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Het aantal met protonentherapie te behandelen patiënten in het UMCG zal gefaseerd toenemen tot 600 per jaar. De minister heeft gekozen voor een beheerste introductie van protonentherapie in Nederland met een maximale behandelcapaciteit van in totaal 2200 patiënten per jaar en maximaal vier vergunningen voor zorgaanbieders.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)