Voeding

Zorgen over medicijnresten in water

Via het riool komt een gevaarlijke hoeveelheid geneesmiddelen in het water terecht. Het water uit de kraan is nu goed, maar de kwaliteit van drinkwaterbronnen wordt wel bedreigd. Planten en dieren lopen nu al gevaar.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Er is reden tot zorg over de effecten van geneesmiddelen op de waterkwaliteit, blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vandaag verschijnt. Geneesmiddelen komen na gebruik via het toilet en de rioolwaterzuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater terecht.


Bij het drinken van een glaasje water uit de kraan hoeft u zich voorlopig nog geen zorgen te maken. De concentraties van geneesmiddelen in het drinkwater zijn zo laag dat je bij wijze van spreken een zwembad moet leegdrinken wil je daar iets van merken.


Toch vormen de resten van geneesmiddelen een risico voor de kwaliteit van het drinkwater in Nederland. De verwachting is dat de komende jaren de waterstand in de rivieren veel lager zal zijn, waardoor het water indikt. Daarnaast gaan we als gevolg van de vergrijzing steeds meer medicijnen gebruiken. Hoofdonderzoekster Caroline Moermond van het RIVM: ,,Drinkwaterbedrijven maken zich zorgen omdat de concentratie van geneesmiddelen in het water steeds groter wordt.”

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Geloosd


Het is voor het eerst dat het RIVM heeft berekend hoeveel geneesmiddelen er in ons land in het water terechtkomen. In Nederland wordt per jaar naar schatting minstens 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater geloosd. ,,En dit is nog een voorzichtige schatting, mogelijk is het nog veel meer,” voegt Moermond toe.


Ter vergelijking: aan gewasbeschermingsmiddelen komt volgens het RIVM jaarlijks 17 ton in het oppervlaktewater terecht. Hoogleraar chemie Pim de Voogt van de Universiteit van Amsterdam: ,,Het is bijzonder dat het oppervlaktewater aanzienlijk meer vervuild wordt door geneesmiddelen dan door gewasbestrijdingsmiddelen, dat is bijna tien keer zoveel! Het aparte is dat we van gewasbestrijdingsmiddelen veel beter weten welke schade die kunnen veroorzaken aan de beestjes en de planten. Wij weten niet goed wat een stof als paracetamol voor een vis betekent.”

kraanwater, water, bronwater, drinkwater, kat, poes, dorst

Bron: Flickr/ Dave Dugdale

Geslachtsverandering


Medicijnresten vormen voor de kwaliteit van het drinkwater nog geen gevaar, maar beestjes en planten in rivieren lopen al wel risico’s. Vijf geneesmiddelen zijn in hogere concentraties aangetroffen dan de grens die veilig is. Het gaat om de pijnstiller diclofenac, drie soorten antibiotica en middel tegen epilepsie. Uit onderzoek is gebleken dat geneesmiddelen effect kunnen hebben op beestjes in het water. Zo kunnen anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen, kan het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen veranderen door antipsychotica en kunnen beestjes last krijgen van weefselschade.


Professor De Voogt vindt dat er veel strengere regels moeten komen voor de schade die medicatie het milieu toebrengt. ,,Ik constateer dat het eindeloos lang duurt voordat milieuwetgeving gemaakt is. Ik denk dat dit te maken heeft met de belangen van de farmaceutische industrie, artsen, specialisten en patiënten.”


De Voogt en Moermond vinden dat deze bevindingen schreeuwen om vervolgonderzoek. ,,Er zijn ongeveer 2000 werkzame stoffen in geneesmiddelen, waarvan we er nu 80 hebben onderzocht,” besluit Moermond. ,,Wat we op dit moment zien is het topje van de ijsberg, maar we weten niet eens of dit het enige topje is.”


Auteur: Marcia Nieuwenhuis

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)