Zorg

E-sigaret: Hulpmiddel of wolf in schaapskleren?

Roken of niet roken? Dat is de vraag. Onder deze noemer besteedt Gezondheid en Co de komende maanden aandacht aan het fenomeen roken in een reeks van negen artikelen, geschreven door Bert Soenveld van GGD Fryslân. Vandaag is de vraag: is de e-sigaret een hulpmiddel of een wolf in schaapskleren?

e-sigaret

Bron: Pixabay.com

De laatste tijd is de e-sigaret bezig met een opmars. Ook de shisha-pen mag zich verheugen in een aanzienlijke belangstelling. Wat zijn dat eigenlijk voor genotmiddelen? Wat doen ze? Zitten er risico’s aan het gebruik ervan? En welke zijn dat dan?

Dampen

Zowel bij de e-sigaret als de shisha-pen is er geen sprake van roken. Er is sprake van dampen. Daarbij worden hulpstoffen gebruikt om het roken zo veel mogelijk na te bootsen. In zowel de e-sigaret als de shisha-pen zit geen tabak dat verbrand wordt. Er zitten dus geen teer en chemische verbindingen in die wel in een gewone sigaret zitten. Ogenschijnlijk zijn deze alternatieven gezond. Maar is dat ook zo?

E-sigaret

Deze sigaret wordt vooral gebruikt om nicotine binnen te krijgen. Zonder stoffen die wel in tabakssigaretten zitten. Maar in die e-sigaret zitten stoffen in die niet in de gewone sigaret zitten: glycerol, propyleenglysol, enz. Deze stoffen hebben invloed op het lichaam. Het RIVM komt voorlopig tot de conclusie dat deze stoffen niet zonder risico’s zijn. Nicotine is ook hier de werkzame stof waar het de damper om te doen is. We weten dat dit een zeer verslavende stof is. Daarnaast kan nicotine hartproblemen veroorzaken. Hoewel nicotine niet bekend staat als kankerverwekkend, kan het wel de ontwikkeling van kanker versnellen.

De conclusie moet dan ook zijn dat de e-sigaret minder risico’s met zich meebrengt dan de gewone sigaret, maar helemaal zonder risico’s is het niet.

roken50

De e-sigaret en stoppen met roken

Een aantal mensen gebruikt de e-sigaret om te stoppen met roken, hoewel het daar niet voor bedoeld is. In een aantal landen is het wel als zodanig erkend, in Nederland niet. Om die status te krijgen moet het erkend worden als geneesmiddel. En zover is het nog niet.

Voor alle duidelijkheid. Als de hoeveelheid nicotine niet wordt afgebouwd, blijft de nicotineverslaving natuurlijk in stand. Pas als de gebruiker de hoeveelheid nicotine mindert, is het te vergelijken met een nicotinepleister, kauwgum of een andere nicotine vervangend middel.

De shisha-pen

Deze pen is in zekere zin een wolf in schaapskleren. Hij verleidt jonge gebruikers tot gedrag dat sterk lijkt op het roken van tabak. Want ga maar na: je doet ‘m in je mond, er komt rook (damp) uit en als je eraan trekt gloeit het puntje rood. Net een echte sigaret.

De shisha-pen bevat meestal geen nicotine, maar wel een aantal ‘hulpstoffen’. Deze staan niet bekend als onschadelijk. We hebben het over propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat.

Hoe aantrekkelijk

De shisha-pen ziet er zeer aantrekkelijk uit en heeft ook nog allerlei lekkere smaken: van aardbei tot cola en van menthol tot champagne. Hoewel het waarschijnlijk niet bedoeld is als verleider richting het roken van tabak, is het Trimbos Instituut daar wel beducht op. Zij waarschuwt ouders dan ook voor het fenomeen van ‘nabootsen’ en raadt het gebruik van de shisha-pen door jongeren onder de 18 jaar af.

roken, astma, longen, sigaretten, sigaret, 18, 18plus, verbod

Bron: ANP/ Rick Nederstigt

Overal verkrijgbaar

Shisha-pennen zijn vrij verkrijgbaar via internet en in tal van tabaksspeciaalzaken en gemakswinkels voor boeken, tijdschriften en tabakswaar. Dat zijn vaak ook plaatsen waar jongeren geconfronteerd kunnen worden met gewone tabaksproducten. In sommige webwinkels wordt een minimumleeftijd van 16 jaar gesteld voor gebruik en aanschaf van deze pennen. Deze leeftijd is geadviseerd door de Nederlandse importeur van de pen.

Het is dus geen verplichting voor de verkoper en er is geen controle op de handhaving. Het is dan ook uiteindelijk aan de ouders om het gebruik ervan door hun kinderen tegen te houden.

Bert Soenveld, functionaris gezondheidsbevordering GGD Fryslân 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)