Voeding

Onder de loep: smoothies, superfoods en meer. Hoe gezond is het?

Het Healthy People-sapje ‘blauwe bosbes en framboos’ heeft eind november de Gouden Windei gewonnen. Deze prijs wordt door voedselwaakhond Foodwatch uitgereikt aan het meest misleidende product van het jaar. Volgens Foodwatch zit er amper bosbes en framboos in het sap verwerkt en bevat het meer suiker dan in cola. Het Healthy People-sapje in niet het enige voedingsproduct dat minder gezond is dan je denkt.blender_smoothie

Smoothies

De dag beginnen met een smoothie bestaande uit bijvoorbeeld banaan, spinazie en yoghurt. Veel mensen denken de dag op deze manier gezond te beginnen. In principe is dit waar, maar wat velen niet weten is dat er door het blenden veel vitamines en mineralen verloren gaan. Dit is natuurlijk jammer. Om meer voedingsstoffen binnen te krijgen is het beter om groente en fruit te eten. Hier staat gewichtsconsulent Wybertha Brouwer ook achter. “Bij een smoothie gooi je meer calorieën in één product terwijl het minder verzadigd. Kauwen is een belangrijk onderdeel van je verzadigingsproces.”

Superfood, superfoods

Foto: Daniëlle van der Heide

Superfoods

Hennepzaad, gojibessen en cacaobonen. Een handje van al deze superfoods door de kwark en je hebt weer een aantal vitaminen in the pocket. Of toch niet? Door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten zouden superfoods zorgen voor positieve gezondheidseffecten. Het Voedingscentrum schrijft dat de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods over het algemeen onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. Volgens het Voedingscentrum bestaan er dan ook geen superfoods. Zij raden aan om gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Het advies van Wybertha Brouwer is eveneens om eerst terug te gaan naar de basis. “Veel Nederlanders hebben al moeite om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen te krijgen.”

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Ontbijtgranen

Even makkelijk een kom yoghurt met muesli pakken in plaats van een volkorenbroodje smeren? Dit blijkt niet altijd de beste keuze. In 2015 kwam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met de uitkomsten van een onderzoek naar ontbijtgranen. Uit dit onderzoek bleek dat meer dan de helft van de etiketten van ontbijtgranen niet voldoet aan de eisen. Door op het etiket bijvoorbeeld te vermelden dat het product een bron van antioxidanten bevat, kan de consument denken dat een product grotere gezondheidsvoordelen heeft dan daadwerkelijk het geval is. Daarnaast zit er vaak veel suiker in ontbijtgranen. “Lees goed het etiket. Het ingrediënt wat bovenaan staat, zit er het meest in. Suikers worden overigens vaak in andere termen genoemd, zoals glucose”, vult Wybertha Brouwer aan.

Salade, gezond, tomaat

Kant-en-klare maaltijdsalades

Weinig tijd om te koken en toch de nodige vitamines binnen krijgen? De kant-en-klare maaltijdsalade lijkt een uitkomst, maar niets is minder waar. In 2013 testte de Consumentenbond de populaire salades: geitenkaas en caesar. Uit deze test gedaan bij zes supermarkten bleek dat een maaltijdsalade niet altijd de meeste gezonde keus is. “Toevoegingen zoals dressings, kaas en croutons maken het product minder gezond. Daarnaast zit er in veel maaltijdsalades witte pasta verwerkt. Een beter alternatief is volkoren pasta.” Wybertha Brouwer adviseert dan ook om zelf een verse salade te maken. “Zo weet je precies wat je erin stopt.” Een gemiddelde geitenkaas-salade telt overigens ongeveer 700 calorieën. Een patatje mayo telt ter vergelijking ‘maar’ 590 calorieën. Daarnaast bevatten salades over het algemeen weinig groenten en veel zout.

Moeten we deze voedingsproducten vervolgens vermijden? “Producten die minder gezond zijn kun je wel eten, maar niet te vaak. Het is heel belangrijk om te variëren”, besluit Wybertha Brouwer.

 

Auteur: Mariëlle Scheltinga

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)