Beweging

Nieuwjaarsvoornemens – Column Jan Hospes

Goh, wat een in- en intrieste gebeurtenis voor het Chapecoense voetbalteam twee weken terug. Het merendeel van de Braziliaanse selectie kwam om het leven door een ernstig vliegtuigongeluk. Een hemels mooi seizoen – Chapecoense maakte zich op voor de finale van de Zuid Amerikaanse versie van de Europa League– eindigde zo in een enórme nachtmerrie.

Chapecoense

Ik vond het wel hartverwarmend om te zien hoe de mensen (supporters, clubbestuurders, familie en medemensen) elkaar nadien steunden. Trainingen en wedstrijden over de hele wereld werden stilgelegd om een minuut stilte in acht te nemen. En ook de beelden van de herdenkingsdienst in het stadion waren ronduit indrukwekkend te noemen. De Braziliaanse supervedette Ronaldinho bood zichzelf aan om een jaar lang voor Chapecoense te spelen. Een voorbeeld dat meteen werd gevolgd door ex-voetballers Eidur Gudjonson en Juan Riquelme. Dat laatstgenoemde inmiddels zo rond als een tonnetje is en sportief gezien to-taal geen meerwaarde meer heeft voor welk team dan ook, doet er even niet toe. Het gaat om het gebaar. En dat was warm en liefdevol.

Genieten

Zulke trieste berichten doen je natuurlijk beseffen dat je moet genieten van de dierbaren om je heen. Het lijkt me dat we daar de aankomende kerstdagen prima voor kunnen gebruiken. Een aantal jongens (leeftijd 23-30 jaar) bij mij uit het dorp beseft dat al langer, trouwens. Zij komen elk jaar (6e editie dit jaar) bij elkaar en kijken gezamenlijk naar álle afleveringen van Home Alone. Geniaal natuurlijk, haha!

overgewicht, sport
Kilo’s eraf

De kilo’s die je er tijdens de feestdagen aan eet, maakt je daar maar niet druk om. Sport je er zo weer af. Daarbij gaat het niet om de feestdagen waarop je op je eten moet letten, het gaat juist om al die andere dagen in het jaar. Dát zijn killers. Op díe dagen moet je juist discipline hebben. Een goed voornemen, lijkt me.

Tip

Rest me alleen nog een nieuwjaarssporttip te geven: geef jezelf  op voor een groot sportevenement en laat het de hele wereld weten! Facebook, Twitter (#sportvoornemen2017 #LC), WhatsApp, de hele rataplan. Heb je een mooi stokje achter de deur om het vol te houden. ’t Liefst een evenement ergens verderop in het jaar, trouwens. Een marathon, een fietstocht of een survivalrun of zoiets. Werkt vaak beter dan alleen een nieuwjaarsvoornemen. Good luck with it!

Fijne dagen, mensen!

Portret van de nieuwe columnist Jan Hospes voor de Gezondheidsbijlage.

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)