Zorg

Voorkom gehoorschade met goede oordoppen

Aan het eind van het jaar vragen de afdelingen Oogheelkunde en Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het Martini Ziekenhuis aandacht voor de nadelige gevolgen van vuurwerk voor ogen en oren. Om deze schade te voorkomen worden ieder jaar in de decembermaand vuurwerkbrillen en oordoppen verkocht.

oordop, oordoppen, oren, gehoor, gehoorschade

Meer schade

Zo ook dit jaar. Maar de afdeling KNO gaat nu het hele jaar oordoppen verkopen. ‘We zien steeds meer jonge mensen met ernstige gehoorschade. Bijvoorbeeld door luide muziek tijdens het uitgaan, harde geluiden tijdens het klussen of op het werk. Goede oordoppen kunnen dit voorkomen’, vertelt KNO-arts Hans Claessens.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door te hard geluid.  Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Dat geluidsniveau is gelijk aan een heel hard rinkelende wekker naast je bed of vlakbij een drukke verkeersweg, een langsrijdende trein of zo. Maar ook met  je koptelefoon naar luide muziek luisteren is schadelijk.  De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Mensen denken vaak dat dit alleen kan gebeuren als een geluid heel erg hard is, maar het gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld. Het gevolg kan ernstige slechthorendheid of zelfs doofheid zijn, maar ook een constante piep/ruis of een overgevoeligheid voor geluiden. Dit is onherstelbaar en onomkeerbaar, dus voorkomen is van groot belang!

Drie euro

Daarom kan iedereen op de polikliniek KNO het hele jaar door voor slechts drie euro kwalitatief goede oordoppen kopen. Deze dempen harde en schadelijke geluiden, zoals harde knallen en (te) luide muziek bij festivals en concerten.

Groningen, 10-12-1999: Vuurwerk betonstrijkers

Vuurwerk betonstrijkers

Vuurwerkbrillen

Ook is het dit jaar mogelijk om op de polikliniek van Oogheelkunde voor één euro een vuurwerkbril aan te schaffen. De vuurwerkbril is gemaakt van een sterke kunststof en sluit goed aan op het gezicht, waardoor uw ogen goed beschermd zijn. Met de beschermende maatregelen in combinatie met juiste wijze van aansteken, kan oogletsel en/of gehoorschade voorkomen worden. Ook voor toeschouwers zijn deze maatregelen belangrijk, want de afgelopen jaren bleek dat de helft van de gewonden door vuurwerk omstanders waren.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van