Beweging

Wintersport – Column Jan Hospes

Wat hebben we veel voor onze kiezen gekregen de afgelopen weken, hè! De winter zet niet door (maar ik heb wel geschaatst!), je mag van Walibi Flevo niet meer van bil gaan in het reuzenrad, George Michael is dood en Helmut Lotti gaat scheiden van zijn derde vrouw. Yes I know, dat laatste hakte ook bij mij er behoorlijk in.

Ik begrijp dat er mensen zijn die last minute nog even een wintersport hebben geboekt om alles weer even op een rijtje zetten. Jo en ik gaan naar Tsjechië. Met de kids. Enórm veel zin in. Ik hoop daar oud-voetballer Pavel Nedved tegen het lijf te lopen, trouwens. Dan ga ik ongegeneerd om een selfie vragen. Goh, dan zou m’n leven compleet zijn. #nedved #held.

Ongelukken

,,Niks breken, hè!” hoor je vaak als je vertelt dat je op wintersport gaat. Terecht ook wel, denk ik. Gipsvluchten vertrekken nu eenmaal niet vanaf Ibiza. Skiongelukken gebeuren niet alleen omdat het staan op die lange latten zo gevaarlijk is – want dat valt eigenlijk best wel mee – het komt ook omdat mensen vaak ongetraind op wintersport gaan.

Trainen wintersport

Met ongelukken door vermoeidheid als gevolg. Normaal een hele dag achter het bureau zitten en dan in de voorjaarsvakantie ineens acht uren op een dag actief bezig zijn. Waanzin, natuurlijk! Je gaat toch ook niet vanuit het niks de Vierdaagse van Nijmegen lopen? Dus zit er niks anders op dan jezelf optimaal te prepareren voor de wintersport. Drie keer per dag een momentje pakken: buikspieren, opdrukken en squat- oefeningen. Kan gewoon op kantoor.

Eye of the Tiger opzetten en gaan met die banaan! Lekker hardlopen kan natuurlijk ook. Zo verklein je de kans op ongelukken al aanzienlijk.

skibril, skiën, wintersport, ogen, bescherming

Bron: Flickr/ Halseike

Apres ski

Laatste veel voorkomende oorzaak is de après-ski! Drank en weinig slaap zorgen ervoor dat een lichaam niet herstelt en dat je minder scherp bent op de piste. Geen après-ski dus. Deal? Haha! Geouwehoer, natuurlijk! Zou ik nooit van je vragen, man! Het moet wel gezellig blijven, hoor.

Maar vraag als je in die foute skihut staat wel even een plaatje van Helmut Lotti aan, hè. Die arme sloeber kan op dit moment de royalty’s ontzettend goed gebruiken.

Veel plezier op wintersport!

 

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem make

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)