Zorg

Endometriose: veel meer dan alleen menstruatiepijn

Meer aandacht voor endometriose, meer onderzoek naar de aandoening en meer begrip voor de pijn die endovrouwen lijden, dat is waar endovrouw Dina-Perla de Winter naar streeft. Deze chronische aandoening treft namelijk 1 op de 10 vrouwen in Nederland.endometriose

De 31-jarige Dina-Perla plaatst meteen een kanttekening: ,,Eén op de tien, dat zijn de vrouwen die gediagnosticeerd zijn: ongeveer 400.000. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, want heel veel vrouwen weten niet dat ze het hebben.”

Endometriose is een gynaecologische en chronische aandoening. Daarbij komt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte terecht, zoals de eierstokken, eileiders, buikvlies, darmen, nieren en longen. 

Vrouwen met deze aandoening hebben vaak ernstige lichamelijke en geestelijke klachten, zoals veel pijn tijdens de menstruatie, chronische buikpijn, pijn bij het vrijen, zware vermoeidheid, uitputting, burn-out en depressie. Endometriose kan zwanger raken bemoeilijken en kan zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.

Creperen van de pijn

Dina-Perla wist al heel lang dat er iets niet klopte in haar lijf. ,,Ik had zoveel buikpijn, ik crepeerde soms als tiener echt van de pijn. Ik heb helaas geen goede jeugd gehad en het advies dat de huisarts gaf: aan de pil gaan, werd door mijn moeder niet geaccepteerd. Pas toen ik op mijn achttiende het huis uit ging, kwam ik er door nieuwe vriendinnen achter dat zoveel pijn echt niet normaal was.”

Toch ondernam ze nog geen stappen. ,,Ik was gewend aan pijn. Dat klinkt heel raar, maar ik wist gewoon niet beter.” Tot 2007. In dat jaar reed haar partner Max met zijn van de pijn kermende vrouw naar het ziekenhuis. ,,Op de operatietafel werd een cyste ter grootte van een ei uit mijn buik verwijderd. Daarna volgde één gesprek, dat was het. Geen informatie, geen verder onderzoek.”

endometriose

Jaren lijden voor diagnose

Het duurt heel lang voor vrouwen met endometriose daadwerkelijk die diagnose krijgen, weet Dina-Perla. ,,Gemiddeld 11,5 jaar. Dat is absurd lang, er is veel te weinig kennis op dit gebied. Nederland loopt wat dit betreft achter op landen zoals de VS, Israël en Australië.”

Van 2007 tot 2013 werd Dina-Perla van het kastje naar de muur gestuurd. ,,Er werd ook gedacht aan een ontsteking, dus kreeg ik antibiotica.” Lichamelijk en geestelijk was ze niet fit.
,,Ik werkte wel heel hard, maar voelde constant: er klopt iets niet, zo hoor je je niet te voelen. Ik schreef jarenlang in mijn agenda’s in een paar zinnen wat ik dagelijks meemaakte. Ik heb dat allemaal teruggelezen en zag steeds hetzelfde staan: pijn, moe, ziek…”

Urenlange operatie

Op de afdeling Fertiliteit van het ziekenhuis -omdat zij en haar partner een kinderwens hadden- werd in 2013 besloten toch eens met een kijkoperatie in haar buik te kijken. ,,Op 2 september 2013 lag ik op de operatietafel. Wat een simpele kijkoperatie had moeten zijn, werd een uren durende operatie. Ik bleek vierdegraads endometriose te hebben, de hoogste graad. Mijn eileiders waren zo kapot dat ze verwijderd moesten worden.”

Toen Dina-Perla wakker werd na de operatie, voelde ze zich meteen anders. ,,Het was rustig in mijn lichaam, ik voelde me zó goed. Ik kan het nog steeds niet goed uitleggen, maar de constante strijd in mijn lichaam was voorbij en dat voelde als een enorme opluchting.”

endometriose

De eerste tien maanden na de operatie voelde Dina-Perla zich beter dan ooit. ,,Ik had geen pijn meer, ik voelde me energiek. Ik gooide bijna al mijn spullen weg, ging gezonder eten, begon met lopen en hardlopen.”

Biologisch kinderloos

Maar daarna volgt nog een moeilijk traject. ,,Max en ik hadden nog steeds een kinderwens en gingen het IVF-traject in. Ook daarin is het niet goed gegaan. De emoties, het wachten, de rollercoaster… Maar het ergste was de medicatie: de hormonen hadden een afgrijselijk effect, zowel lichamelijk als psychisch.”

En het lukte niet. ,,Ik ben biologisch kinderloos. Mijn grootste droom ging niet in vervulling. Ik viel echt in een gat en heb daarna heel veel moeten loslaten.” Na al deze gebeurtenissen probeert Dina-Perla opnieuw betekenis aan haar leven te geven.

,,Ik heb nu eerstegraads endometriose, ik houd het onder controle door het voortdurend doorslikken van een lichte anticonceptiepil. Ik heb mijn eierstokken nog, die wil ik zo lang mogelijk houden. Maar er zit nog wel een kleine cyste. Ik weet dat ik vroeg of laat toch weer onder het mes moet.”

endometriose

Endometriose Platform en petitie

Gezond eten, veel rusten, flexibel werken: Dina-Perla probeert zichzelf in acht te houden. Tegelijkertijd strijdt ze als nooit tevoren. Om te voorkomen dat jonge meiden en vrouwen eenzelfde lijdensweg te wachten staat. 

,,Er moet veel meer aandacht komen voor endometriose. Daarom heb ik het Endometriose Platform opgericht. Ik heb inmiddels veel vreselijke verhalen gehoord van endovrouwen, daar ben ik zo van geschrokken. Er moet veel meer bewustwording komen, bij meiden en vrouwen zelf, maar ook bij ouders, in het onderwijs en in de maatschappij.”

Dina-Perla en lotgenote Gerlise Teseling hebben een petitie met handtekeningen naar Den Haag gebracht en onder de aandacht gebracht bij de Ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Daar is beloofd dat de petitie daadwerkelijk wordt besproken en dat de endovrouwen een antwoord zullen krijgen.

Onderzoek

De dames hopen dat er als resultaat onder andere veel meer onderzoek zal worden verricht naar endometriose.

,,Laat de artsen uit het buitenland eens overvliegen voor lering in het medische circuit. En in Den Haag is een gezondheidscentrum waar vele disciplines bij elkaar gezamenlijk vrouwen met endometriose behandelen. Daar is een team actief met onder andere gynaecologen, bekkenbodemspecialisten, diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen. Dat zou op veel meer plekken in Nederland moeten gebeuren. De medische wereld, de politiek en de maatschappij moeten zich ervan bewust worden dat dit ontzettend belangrijk is.”

endometriose

Begrip en voorlichting

Dina-Perla noemt als voorbeeld dat zij sinds 2013 al drie keer van zorgverzekeraar is veranderd. Zij slikt de anticonceptiepil door om haar endometriose onder controle te houden, maar hoewel het een chronische aandoening is, is er weinig begrip voor en valt het verzekeraars moeilijk om het op die gronden te vergoeden.

,,Heel veel endovrouwen zijn ontzettende slimme, krachtige vrouwen die, als ze deze aandoening niet hadden gehad, vol voor hun carrière en meer zouden gaan. Maar vanwege hun pijn en het onbegrip bij instanties raken ze soms in de put en voelen ze zich niet alleen lichamelijk maar ook psychisch slecht.”

Meer aandacht voor endometriose, meer begrip voor vrouwen die het hebben en meer voorlichting om te voorkomen dat jonge meiden en vrouwen onnodig jarenlang pijn lijden. Dina-Perla heeft een missie en geeft niet op. ,,Ik zit ook te denken aan een Sire-campagne. 2017 moet het jaar worden waarin endometriose meer dan ooit op de kaart wordt gezet.”

Tekst: Tine van Knijff

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)