Beweging

Gezondheidstest – Column Jan Hospes

De doktersassistente legde m’n arm op de leuning, klemde de stuwband om m’n bovenarm en schoof de priknaald voorzichtig in m’n ader. Ik zag het bloed rustig het buisje instromen. Ik voelde me net Thomas Dekker die bloed liet afnemen voor een bloedzak.

gezondheidstest

Het enige verschil zat ‘m erin dat ik het in een steriele dokterspost liet doen en hij in een donker, afgelegen en smerig hotelkamertje. Sick! Waarom ik bloed liet prikken? Laten we het er op houden dat duizendpootje Hospes even wat rustiger aan moet doen. Het lijf begon wat tegen te strubbelen, zeg maar. Het komende jaar wat vaker in m’n hangmatje chillen, zei de dokter, dan komt het helemaal goed. Kijk, dat zijn nog eens berichten! Toppie!

Check

Het testen van m’n bloed, de bloeddruk en mijn hart (uit voorzorg) zorgde er wel voor dat ik dacht: eigenlijk zou iedereen dit eens moeten doen. Maar dan nog uitgebreider. Het maakt zaken erg inzichtelijk, namelijk. Je zou het als 0-meting kunnen doen, bijvoorbeeld. Als beginnend sporter gewoon duidelijk krijgen waaraan je moet werken. Maar ook als tussenrapportage is het inspirerend. Starten met een vetpercentage van 28 en vervolgens na een halfjaar met een glimlach op je gezicht constateren dat de teller na veel sporten en gezonde voeding op 17 staat. Zo kan ik nog wel meer voordelen opnoemen. Enfin, de boodschap is duidelijk.

Ga sporten

En dus rest me niks anders te doen dan jullie te adviseren om naar de dichtstbijzijnde fysiopraktijk,  fitness- of medisch sportcentrum te gaan en je daar een keer grondig te laten testen. En als je daar dan toch bent kun je ook meteen een voeding- en sportschema vragen. Trust me, de professionals aldaar zullen je met open armen ontvangen en goed helpen.

Het kan altijd erger

Of ik ook nog beterschapskaartjes wens te ontvangen? Nee hoor, bespaar u de moeite. Het herstel is alweer ingezet. Daarbij zijn er altijd mensen die het erger hebben. Voorbeelden?  Wat dacht u van Elma de Vries, Badr Hari of Patricia Paay. Of de Amerikaanse operazanger die tijdens de Federation Cup tussen Amerika en Duitsland het verkeerde Duitse volkslied zong. De arme stakker had de nazi-Duitsland-versie ingestudeerd. Goh, wat zal de beste man een slechte nacht hebben gehad. Nee, dan gaat het met mij héél goed! Ik moet gaan, trouwens. M´n hangmatje roept me!

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)