Beweging

I have a dream – Column Jan Hospes

“Jo, ik denk dat we een tweede hypotheek op het huis moeten nemen.” Ik sprak de woorden uit terwijl ik m’n gitaar aan het stemmen was. Nieuwe snaren, vandaar. Jolanda keek verschrikt op. “Waarom dan? Ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met verbouwen, Jan.” Ik moest lachen en zei: “Nee, Eddie Vedder van Pearl Jam komt naar Amsterdam en daar wil ik wel graag naar toe, maar het goedkoopste kaartje kost € 99,-.”

Foto: Tjitte Jan Hogeterp

Droom

Jolanda moest lachen, haalde opgelucht adem en ging verder met haar werkzaamheden. Ik begon Just Breathe op de gitaar te tokkelen. Dan zelf maar.  Maar Eddie Vedder is wel een man met een visie. Een man met een droom, net als vroeger Martin Luther King. En dat brengt me bij de politiek. Want ook ik heb een droom.

Minister van Sport

Nu de kruitdampen van de verkiezingen (arme Asscher) omhoog zijn getrokken en het formeren is begonnen hoop ik dat er in de nieuwe regering een Minister van Sport komt. Ja, een Minister van Sport, ja! De nieuwste ontwikkelingen en onderzoeksresultaten over de positieve werking van sport zijn namelijk mijns inziens niet meer te negeren door Den Haag.

Sport

Sport draagt bij aan een mooiere, gezondere en meer liefdevolle samenleving. Daar kan niemand meer omheen.
Sportende mensen zijn fitter, gezonder en vaak vitaler (dopamines) en zorgen daardoor voor minder ziektekosten. Sporten (net als muziek) leidt tot betere leerresultaten bij kinderen (21% leerwinst!). Sporten zorgt er voor dat mensen in het weekend de stress van het werkende leven van zich af gooien. Sporten zorgt er voor dat mensen met miljoenen tegelijk verbroederd voor de buis zitten als er een groot sportevenement plaatsvindt (EK of WK Voetbal, WK Atletiek, Olympische Spelen). Sporten zorgt er voor dat mensen leren samenwerken en doorzetten als het tegen zit. En als laatste zorgt sporten er voor dat mensen zichzelf – en dus de ander – beter leren kennen. Een Minister van Sport dus. Let’s give it a shot!

Stemmen

De nieuwe snaren klinken prachtig. Een voorbode? Laten we het hopen. Ik begin te lachen. Komt door een uitspraak die ik laatst las: Stemmen werkt alleen bij muziekinstrumenten, de politiek blijft vaak valsspelen. Wilde ik jullie niet ontnemen, haha! Fijne sportmaand toegewenst!

 

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)