Zorg

Tips voor als je hooikoorts hebt. Wat moet je doen en laten

Naast medicijnen en andere behandelingen om hooikoorts tegen te gaan en de symptomen te verminderen, zijn er tal van tips om hooikoortssymptomen wat te verzachten. Dit kan binnenshuis en buitenshuis. Ook zijn er voedingsmiddelen die een positieve bijdrage kunnen leveren, maar ook juist voeding die je beter kunt laten staan. En heel belangrijk; begin op tijd met het innemen van de hooikoortsmiddelen (behalve de antihistaminica). Zorg dat je een hooikoorts-radar in de gaten houdt rondom de hooikoortsseizoenen.

Binnenshuis

 • Hou ramen en deuren zoveel mogelijk dicht op warme, winderige dagen. Of let erop dat je ramen opent aan de kant waar geen wind op staat en open ramen alleen ’s ochtends en ’s avonds, dan is de hoeveelheid pollen in de lucht lager. Ook kun je antipollenhorren plaatsen.
 • Borstel je haar voordat je gaat slapen, zodat er niet onnodig veel pollen op je kussen terechtkomen. Nog beter is het nemen van een douche voordat je je bed in gaat.
 • Hang je kleding niet in je slaapkamer als je het aan hebt gehad; pollen gaan overal opzitten.
 • Gebruik binnen een luchtreiniger, waarmee pollen uit de lucht worden gehaald.
 • Rook, lijm en parfum kunnen ervoor zorgen dat er een heftige allergische reactie ontstaat. Vermijd deze middelen – misschien een goede reden om te stoppen met roken.
 • Gebruik een apparaatje voor lichttherapie. Lichttherapie wordt ingezet bij allergieën en vooral bij neusklachten. Het rode licht dat wordt gebruikt, heeft invloed op de cellulaire stofwisseling. Hierdoor neemt de irritatie van het neusslijmvlies af. Je kunt zelf apparaatjes aanschaffen om deze lichttherapie dagelijks uit te voeren.
 • Let op de luchtvochtigheid in je woning, als deze te laag is dan is dit minder prettig voor je ogen. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

tips tegen hooikoorts

Buitenshuis

 • Let op het soort planten en bomen dat je in de tuin zet; koop niet juist de bomen waarvoor je gevoelig bent.
 • Ben je iemand die de was buiten laat drogen? Doe dit dan niet op warme, winderige dagen in het hooikoortsseizoen. Pollen gaan anders aan je kleren zitten.
 • In de stad zijn vaak minder pollen dan op het platteland en in natuurgebieden. Probeer het platteland – als je daar niet woont – wat te mijden in de hevige periodes.
 • En ook al zijn het warme, winderige dagen waarop hooikoortspatiënten veel last ervaren: aan zee is de hoeveelheid pollen lager. Doe hier je voordeel mee.
 • ​Door regen neemt de hoeveelheid pollen in de lucht af. Stem hier bepaalde uitjes op af als het mogelijk is; ga je bijvoorbeeld hardlopen, doe dit dan na of tijdens een regenbui.

Voeding en drinken

 • Drink dagelijks thee met een lepel honing erin. In honing komen pollen in een kleinere hoeveelheid voor, waardoor het lichaam eventueel kan wennen aan het stuifmeel. Lokale honing heeft de voorkeur, omdat de kans groot is dat daar pollen inzitten waar je allergisch voor bent. Pas wel op: als je heel gevoelig bent of veel honing neemt, dan kan honing een allergische reactie veroorzaken. Dit heet kruisbestuiving.
 • De soort thee kan ook van belang zijn. Zo zijn gember-, pepermunt- en kamillethee goed om de klachten iets te verzachten.
 • Hetzelfde geldt voor bijenpollen; dit is stuifmeel verzameld door bijen, waaraan de beestjes speeksel toevoegen. Dat zorgt voor neutralisatie en vernietiging van de allergische werking van het stuifmeel. Door korrels in te nemen, kun je weerstand opbouwen tegen het stuifmeel dat de wind verspreidt. In bijenpollen zit quercetine; dat is een stofje dat werkt als histamineremmer.
 • Let op met het eten van fruit; bepaalde vruchten, zoals appels, ananas, bananen en druiven, kunnen de allergische reactie erger maken (vooral bij mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen). Dit komt door een kruisallergische reactie; een reactie op een stof met een vergelijkbaar allergeen als die in de primaire allergiestof voorkomt.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van