Zorg

In de zon? Smeer je goed in met zonnebrand!

Smeren, smeren, smeren, dat is het advies aan wie in de volle zon wil zitten. De kracht van de zon is in twintig jaar nog nooit zo sterk geweest als afgelopen zondag.

Zondag mat het RIVM zelfs een kracht van 8,7. Extreem hoog voor Nederlandse begrippen. Het zonkrachtrecord voor Nederland werd geboekt op 25 juni 1995: 9,0 bij 22 graden en een lichte bewolking. De hoge zonkracht werd toen toegeschreven aan een uitbarsting van de vulkaan Pinatubo (Filippijnen) vier jaar eerder, waardoor veel stof in de atmosfeer was geblazen en de ozonlaag dunner was dan gebruikelijk.

Zonkracht

Zonkracht 7 komt in ons land ’s zomers op circa twintig dagen voor. Zonkracht 8 is zeldzaam en komt gemiddeld slechts eens in de paar jaar voor. Voor de komende dagen, met name woensdag en donderdag, bestaat een grote kans op zonkracht 7 tot 8.

In ons land is een waarde boven de 9 nooit voorgekomen, maar in Zuid-Europa kan dat heel goed en in de tropen kunnen door de loodrechte zonnestand nog wel hogere waarden voorkomen. In berggebieden is het helemaal oppassen. Door de dunnere atmosfeer kan de zonkracht daar soms tot 15 oplopen.

Snel verbranden

De zonkracht is een indicatie hoe lang men veilig kan zonnen zonder te verbranden. Bij zonkracht 5 is dat ongeveer twintig minuten, bij zonkracht 7 een kwartier en bij 8 of hoger gaat het nog sneller.

Het is onduidelijk of dagen met hoge zonkracht door de klimaatverandering de komende jaren zullen toenemen. Niet de temperatuurverhoging, maar vooral de conditie van de ozonlaag is bepalend. Of het daarbij koel of juist warm weer is, speelt geen rol. Wel is de hoeveelheid bewolking een belangrijke factor. Dikke, laaghangende wolken beperken de zonkracht aanzienlijk, maar hoge sluierbewolking kan de UV-intensiteit juist versterken.

zonnebrand

Huidkanker

De hoeveelheid huidkanker is enorm toegenomen de afgelopen 25 jaar. En dat heeft voor een groot deel te maken met het zongedrag van mensen, zegt Harry Slaper van het RIVM.

,,Een klein beetje zon is goed, maar het is al gauw te veel. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun gedrag, maar wij adviseren echt om je goed te beschermen.’’ Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks overlijden er zo’n 920 Nederlanders aan. Ook bescherming van de ogen met een zonnebril is belangrijk, omdat UV-straling bij kan dragen aan staar.

Vitamine D

Zonnestraling heeft ook een positief effect. Het lichaam maakt via zonlicht vitamine D aan, van belang voor gezonde botten en spieren. Een korte blootstelling van de huid bij hoge zonkracht is al voldoende, uren liggen te bakken in de achtertuin is niet nodig.

Everhard Hofstra, arts bij de GGD in Leeuwarden, vat de adviezen vlot samen: ,,Smeren, smeren smeren, vooral tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags. En denk vooral om de kleintjes. Die hebben een dunnere huid en verbranden dus sneller. Bovendien, hoe lichter de huid, hoe sneller iemand verbrandt.’’

Wil je weten welke zonnebrandcreme de beste is en welke het slechtst? Lees dat dit verhaal

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3738 Alle berichten van