Beweging

Verrijking – Column Jan Hospes

Elke dinsdagochtend is het hetzelfde liedje. Om 6 uur gaat de wekker en ontwaak ik met Bob Marley die Tree Little Birds voor me zingt. Don’t worry about a thing. Cause every little thing is gonna be allright.

Ik zet de wekker uit, m’n linkerbeen naast het bed, sluit het rechterbeen aan en kom al steunend en kreunend tot staan en denk: waarom toch, Jan? Waarom doe je jezelf dit aan, jongen?

Spierpijn. In mijn hele lijf. Ouderdom. Het heeft ook geen zin meer dit te ontkennen. Vadertje Tijd tikt gewoon door.

Hoe ik aan die spierpijn kom? Sinds een jaar train ik samen met Jolanda en twee enthousiaste jonge gasten Wietze en Henk bij mij in de tuin. Onder het mom van never skip monday trainen we hard in het fitnessparkje dat we in de tuin hebben gebouwd. Geen haantjesgedrag, maar gewoon in een relaxte sfeer álles uit jezelf én uit de ander halen.

Nou, dat was in het begin geen probleem. Ik had trainingsvoorsprong op beide mannen maar inmiddels moet ik alle zeilen bijzetten om hun bij te houden. Dit lukt op de maandag zelf redelijk, maar de dag erna, mensen … pfff … ka-pot!

Maar goed, stoppen kan niet. Want prof.dr. Erik Scherder (die van De Wereld Draait Door – een te gekke man; ik wil hem als premier!) adviseert in z’n boek Laat je hersenen niet zitten dat mensen, juist wanneer ze ouder worden, in beweging moeten komen (en muziek moeten maken). Door te trainen blijft je lichaam fit, blijven je hersenen getraind en voel je je vrolijk.

Dus rest mij niks meer dan de spierpijn voor lief te nemen en de jonge goden te blijven tonen waartoe deze bijna-veertiger in staat is! En ik roep alle andere bijna-veertigers op dit ook te gaan doen. Al sportend en lachend treden we ouderdom tegemoet. We noemen het project #fit2forty (fit2fifty, fit2sixty, enzovoorts.). Ik heb m’n instagramaccount er al op aangepast.

We gaan ervoor. BAM!

Nog één ding. Er is nog een reden om je aan te melden bij een sportvereniging. Jolanda had laatst een verrassingsfeestje voor me georganiseerd voor m’n 37ste verjaardag. Toen ik op het feest met m’n maatje Bruno Rummler Satisfaction van The Rolling Stones aan het zingen was, zag ik allemaal vrienden en vriendinnen vrolijk zijn en uit hun dak gaan. Schaatsers, kaatsers, fitnessers, voetballers – allemaal sporters die ik de afgelopen jaren heb leren kennen.

Toen kwam het besef: wat mag ik dankbaar zijn met deze prachtige en liefdevolle personen in m’n leven. Sporten verrijkt, mensen!

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van