Beweging

De Spieghel – Column Jan Hospes

Jazzcafé De Spieghel in Groningen gaat dicht. Ik las het trieste bericht op www.dvhn.nl. Op 1 juli sluiten de deuren van dit legendarische café voorgoed. Goh, wat raakt zoiets je. Nooit meer live muziek, een biertje of een goed gesprek met vrienden in de Peperstraat 7.

De spieghel

Zes jaar heb ik er mogen werken. Eerst als glazenhaler en daarna als barman. Een magische en leerzame tijd. Ik heb grootheden als Candy Dulfer, Anton Goudsmit, Peter Krako en Benjamin Herman aan het werk gezien en heb er vele vrienden aan overgehouden.

Het allermooiste was dat ik vele gasten in goede harmonie met elkaar heb zien praten, dansen, lachen en huilen.

 

Groningen raakt een pareltje kwijt, zo simpel is het. Als ik als barman de avond afsloot draaide ik steevast het nummer van Duke Ellington It don’t mean a thing if it ain’t got that swing!

Ik wilde de mensen wel wat meegeven, natuurlijk (waarbij ik me nu wel afvraag of dit überhaupt ook maar één keer gelukt is, haha).

 

Ook in de sport is de uitspraak van Duke Ellington van toepassing. Ik heb het als actief sporter en als schaats-, kaats-, fitness- en voetbaltrainer in elk geval altijd zo benaderd. Het moet soepel lijken. Licht bewegen. Fladderen.

Voorbeelden van topsporters die swingen: Usain Bolt, Lionel Messi en Roger Federer. Alles klopt. Als je ze ziet bewegen zie je dat het lichaam gewoon uitvoert wat het hoofd wil. Volledig in balans.

Het ultieme voorbeeld van een gebrek aan schwung is natuurlijk skispringer Eddie The Eagle! Een cultheld, dat wel.

De opdracht luidt dan ook: film jezelf terwijl je aan het sporten bent. Elke week minstens één keer. Er zijn prachtige apps beschikbaar voor smartphones (Technique, Coach Eye en vele andere) die je hiervoor kunt gebruiken. iPhone heeft zelfs een slowmotioncamera ingebouwd.

Als je jezelf terugkijkt, vraag je dan af (kijk ook met je trainer): zit er schwung in? Zo niet, dan mag je je lekker verder ontwikkelen. Niks mis mee.

Zo ja: lekker bezig! Natuurlijk eerst in normale snelheid terugkijken daarna in slow motion voor de details. Sport ze!

Sluit ik als eerbetoon aan het prachtige Jazzcafé De Spieghel af met The Duke: It don’t mean a thing if it ain’t got that swing!

Mooi levensmotto ook. Enjoy.

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van