Beweging

Sporttrip – Column Jan Hospes

De Tour de France is zaterdag begonnen. Heerlijk! Rond 17 uur lekker op het bankje hangen en dan de ontknoping van de Touretappe bekijken. Je kunt mij niet blijer maken. In de eerste week sprinters als Cavendish, Kittel en Greipel in de gaten houden en daarna lekker genieten van vrijbuiters als Sagan (held!) en de klassementsrenners in de bergen. Prachtig, vind ik het. Elke zomer weer.

AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE

Het fietswereldje werd vorige week opgeschrikt. Dopinggevalletje. De Portugees André Cardoso van Trek-Segafredo was betrapt op het middel erythropoietin. Epo. In een officiële verklaring vertelde Cardoso: ,,Ik heb op de eerste rij gezeten en heb gezien hoe doping mijn geliefde wielersport kapot heeft gemaakt. Ik wil daar nooit onderdeel van zijn.”

Vind ik grappig. Tegen doping zijn maar wel gebruiken. Haha! Mooi bedacht, toch? Ik heb het thuis ook geprobeerd, een cardosootje. ,,Lieverd, ik heb een Tinderprofiel aangemaakt en vanaf morgen ga ik vreemd.” ,,Vreemdgaan? Waarom dan?’’ ,,Omdat ik tegen ontrouw ben.’’ U begrijpt, de scheidingspapieren zijn aangevraagd.

Mont Ventoux

Hoewel de Tour de France de legendarische berg Mont Ventoux dit jaar niet aandoet is het wel een bijzonder jaar voor deze Reus van de Provence. Het is 13 juli exact 50 jaar geleden dat de Engelsman Tom Simpson op de berghelling kwam te overlijden. Een fatale combinatie van grote hitte, uitdroging, alcohol, amfetamine en zijn karaktereigenschap om nooit te willen opgeven.

Zelf fiets ik dit jaar misschien van Koudum naar Mont Ventoux. Even een droompje waarmaken. Het kan ook de Stelvio worden (de vrouw wil liever naar Italië).

Jan Hospes

Sporttrip

Een zomervakantie is natuurlijk het perfecte moment om zo’n sporttrip te maken. Je kunt het ook simpeler houden. Een georganiseerde trip.

Jezelf één week de tijd te gunnen om een nieuwe sport te leren. Surfen, kitesurfen of golfsurfen, bijvoorbeeld. Kan gewoon in Nederland. Op Vlieland, Terschelling, IJsselmeer of ergens aan de Noordzeekust. Of klimmen in de Ardennen.

Vaak heel toffe vakanties die in een relaxte sfeer plaatsvinden. Loungen op zitzakken bij het kampvuur, gitaartje erbij, dat werk. Even googelen en klaar is kees! Ach, wat je ook kiest, als je er maar van geniet en uitgerust terugkomt.

 

Ik wens jullie in elk geval een heel fijne en sportieve vakantie toe!

De volgende column van Jan Hospes verschijnt eind september

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van