Beweging

Challenge – Column Jan Hospes

Goh, wát een sportzomer, hè! Allemaal mooie, interessante en historische sportmomenten. Sprintfenomeen Usain Bolt nam afscheid van de atletiek, het Nederlands Elftal won het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal, atlete Dafne Schippers prolongeerde haar wereldtitel op de 200 meter en wielrenner Chris Froome won de dubbel: hij schreef zowel de Ronde van Frankrijk als die van Spanje op z’n naam. Alleen Bernard Hinault en Jacques Anquetil gingen hem voor.

ANP JERRY LAMPEN


Wielericonen. Een legendarische prestatie van Froome dus. Negatieve sportmomenten waren er ook, trouwens. Het Nederlands Elftal (mannen) lijkt zich weer niet te gaan plaatsen voor een groot eindtoernooi. En vorige week werd bekend dat wielrenster Leontien van Moorsel haar olympische heldinnenstatus wellicht te danken heeft aan het gebruik van doping. Althans dat beweerde de voormalig wielerarts Peter Janssen.

Van Moorsels reactie op deze aantijging vond ik wel grappig. ,,De toekomst van het wielrennen is niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen.” Eh, Leontien, lieverd, als het waar is wat Janssen zegt, dan toch juist wel? De beerput moet helemaal open! Júíst in het belang van het wielrennen. Ik zal Van Moorsels reactie trouwens onthouden. Komt vast nog weleens van pas. Als Jolanda me beticht van vreemdgaan bijvoorbeeld.

,,Eh, Jolanda, ik denk dat de toekomst van onze relatie niet gebaat is bij deze vage verdachtmakingen.” Hoeven we het er daarna ook niet meer over te hebben, haha!

 

Of ik zelf nog gesport heb deze zomer? Jazeker! De reis naar de Mont Ventoux is er door de drukte (nieuwe baan op het CIOS en een plotseling optreden op de PC – kaatsen voor achtduizend man!) helaas niet van gekomen, maar wat we wel hebben gedaan was ook tof. Surfen, longboarden, fietsen, kaatsen, fitnessen.

 

Dat laatste deden we ook als groep. Met de calisthenics-sportgroep van Koudum deden we mee aan een challenge: een maand lang élke dag honderd keer opdrukken. Wat was het zwaar om dit vol te houden. Hiervoor moet je echt discipline hebben. Het is ons ook niet helemaal gelukt, moet ik bekennen. De 24 dagen hebben we wel gehaald en dat is natuurlijk ook al veel.< Deze challenge (of neem sit-ups of squats) kunt u natuurlijk zelf ook doen met een clubje vrienden of vriendinnen. Maak een appgroep aan, leg uit wat de bedoeling is en begin nog dezelfde dag! Motiveer elkaar door foto’s en filmpjes te sturen. Werkt echt ont-zet-tend goed! Kun je na een maand weer een nieuwe challenge bedenken.

 

Let’s do this!

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van