Beweging

Visioen – Column Jan Hospes

Een kleine maand geleden had ik een visioen. Ik lag op het dakterras in m’n hangmatje buiten in de zon en viel, nadat ik het boek Laat je hersenen niet zitten van Prof. dr. Erik Scherder had dichtgeklapt, in slaap.

 

Ik zag jongeren met een glimlach een schoolplein op komen fietsen, wandelen en longboarden. Ze hadden zin in school. Op het plein waren er al jongens en meisjes in de pannakooi aan het voetballen en in het workout parkje de human flag en de muscle up aan het oefenen. Op de  wall ball-veldjes werden felle en fanatieke potjes wall bal handbal gespeeld. En overal op het plein klonk muziek door de boxjes. Niet te hard. Er heerste een serene sfeer, namelijk.

Ik werd er vrolijk van. In de ontvangsthal waren er duo’s aan het klimmen op de tien meter hoge klimwand en op de freerunningroute waren een paar jongeren hun salto-skills aan het oefenen. De GoPro-camera’s hingen voor de borststreek om zo een geslaagde poging (of de fails) te kunnen vastleggen. Getafeltennist werd er ook, want geen school kan zonder tafeltennistafels. De rest van de kids was aan het chillen op loungezakken, banken of hing in de hangmatten (onderuit hangen brengt de ademhaling naar beneden, worden kinderen rustig van).

 

De directeur, die me met een open houding en met een glimlach ontving, zei tegen me:

 

“Welkom op de school van de toekomst, Jan.”


“Dankjewel, directeur.”


“Wij bieden élke dag sport aan. Sport en muziek worden als middel ingezet om tot betere leerprestaties te komen. Want we kunnen er niet meer omheen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die elke dag sporten 23% leerwinst boeken. Daar moet je, als je jezelf als school zijnde serieus neemt, wat mee doen. Sporten is bij ons dan ook gewoon een doe-vak (waar wel veel geleerd wordt). Geen cijfers meer. Slaat nergens op. De docenten sporten ook bijna elke dag, trouwens. Practice what you preach!”

 


Oh, wat werd ik blij van dit bezoek. Op de flatscreens aan de muur zag ik dat Camiel Eurlings uit eigen wil was afgetreden als bestuurslid van NOC*NSF en dat hij huilde van schaamte. Hij werd opgevangen door z’n nieuwe vriendin. Ze knuffelde hem en gaf hem liefde, wat ik mooi vond. Daarna werd ik wakker…

 

Mensen, meer sport op school! Echt!

 

Nieuwe challenge: buikspieroefeningen! Eén maand lang 200 sit ups per dag! Have fun!

Jan hospes

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van