Well-being

Mindful Analysis: een week lang schrijven met een online coach

Over het algemeen zal tijdens een week lang schrijven over en voor jezelf een waarheid zich openbaren. Mirjam Windrich is coach en therapeut en werkt online: haar cliënten mailen een week lang met haar en maken een proces in vier fasen door, dat áltijd eindigt in een oplossing van het probleem dat vóór het schrijfproces nog levensgroot kon lijken.

schrijven

,,Je begint als cliënt met het vertellen van je verhaal, het beschrijven van je situatie”, aldus Mirjam. ,,De tweede fase is de belangrijkste en de meest therapeutische. Daarin ga je de situatie uitdiepen, ik stimuleer je daarbij en maak een opening zodat je kunt zien wat er aan de hand is. Ik doe dat door vragen te stellen.”

 

Maar je ziet Mirjam niet. Ze zit niet tegenover je, ze tilt geen wenkbrauw op terwijl jij je relaas doet, ze schuift niet ongeduldig heen en weer op haar stoel, ze kijkt niet naar de klok. Ze is er niet. En in de manier waarop ze haar vragen stelt zal je haar als persoon ook niet zien.

Hoe werkt het

,,Ons onbewuste heeft de structuur van taal. Taal geleidt je het onbewuste in. Begin maar met schrijven. Schrijf een zin, schrijf de volgende zin, en nog één… En de waarheid openbaart zich. Je geheugen laat het voorval zien, taal laat de betekenis zien. Dat gaat bijna buiten jezelf om en gebeurt op een ander niveau, je daalt helemaal in jezelf af. En dat allemaal puur door te schrijven.”

 

De problemen waarmee cliënten zich bij Mirjam melden zijn heel verschillend: van relatieproblemen en gedoe met werkgevers tot burn-out klachten of een gevoel van ‘is dit het nu’? ,,Soms leidt zo’n week schrijven met coaching tot het besluit van baan te veranderen of te gaan studeren. Maar soms is de conclusie ook dat je sommige problemen niet kunt oplossen, omdat niet jij maar iemand anders de eigenaar van het probleem is. En het enige dat je dan zelf kunt doen, is het loslaten.”

schrijven typen mailen

Bij deze manier van online coaching heb jij als cliënt zelf de regie: er wordt geen oplossing aangedragen of voorgesteld. De waarheid komt wel naar boven en je hebt in jezelf de kracht om een oplossing te vinden. ,,Ik ben objectief, ik heb geen oordeel, ik nodig je alleen uit over jezelf te schrijven en mijn manier van vragen is gericht op groei. Ik richt me daarbij puur op wat geschreven is.”

 

Het klinkt vrij rigide en afstandelijk, maar Mirjam erkent dat wat geschreven wordt, haar wel degelijk kan raken. ,,Ik ben er alleen op een andere manier bij betrokken dan wanneer ik tegenover je zou zitten.”

 

Bovendien is het niet nodig een oordeel te vellen of een richting aan te geven: dat kun je namelijk heel goed zelf. ,,Als je in de tweede fase van het schrijfproces zit en de diepte ingaat, veer je op. Onherroepelijk. Je hele wezen vindt het namelijk fijn om te schrijven, je wezen is er blij mee: we zijn hiervoor gemaakt. Het maakt niet uit hoe je schrijft, wat je achtergrond of vooropleiding is: schrijven is schrijven. En dat kun je. Ik bekrachtig jou en je positieve gevoel.”

Aandacht voor jezelf

Mirjam vertelt dat in deze maakbare samenleving, waarin we elkaar zowel online als offline beoordelen en veroordelen, een liefdevolle behandeling soms hetgeen is waar mensen het meest naar hunkeren. ,,Vooral vrouwen hebben behoefte aan die aandacht. Niet eens zozeer van mij, maar misschien wel vooral van zichzelf vóór henzelf.”

 

Toch zijn het niet louter vrouwen die zich melden voor een schrijfweek. Sinds psychiater Bram Bakker betrokken is bij de therapierevolutie die Mirjam ontketende, melden meer mannen zich aan.

schrijven mailen typen, online coach

,,Therapie zoals het nu vaak wordt gegeven, is omgeven door allerlei overbodigheden en algemeenheden. Dat een bepaalde therapie werkt voor zestig procent van de samenleving, betekent niet dat het voor jóu werkt. Haal alle onzin ervan af en concentreer je op wat er is. Dat is het enige dat ik doe en dat is het enige dat jij in zo’n week doet: neem de rust en concentratie om op bijna meditatieve wijze in jezelf af te dalen. De oplossing zit in jou en door te schrijven komt die boven water.”

 

Mirjam Windrich schreef de boeken ‘Schrijf je vrij’ en ‘De therapierevolutie’.

 

Meer weten: http://mindfulanalysis.nl/

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)