Beweging

Straatschoffies als troetelbeertjes – Column Jan Hospes

Ambitie! heet de biografie van de Amerikaanse oud-bokser Mike Tyson die ik nu aan het lezen ben. Het boek had in de winkel een aantrekkingskracht op mij, sterk als die van de ring van The Lord of the Rings op Sméagol. Ik pakte het, bladerde erdoor en besloot meteen dat ik het ging kopen. Natuurlijk pas nadat ik een verantwoording voor Jolanda had bedacht (,,Lieverd, ik ben columnist en ik moet de mensen wel wat informatie kunnen verschaffen over de nieuwste sportboeken”).

AFP PHOTO / Stringer

Bij de kassa pakte ik De logica van geluk er nog even bij (een aanbieding – ,,die heb ik al heel lang, Jo”) en rekende af. Sindsdien ben ik aan het lezen.

Oor

Iedereen denkt bij Mike Tyson natuurlijk aan het moment dat hij een stuk afbeet van het oor van tegenstander Evander Holyfield, tijdens het wereldtitelgevecht in Las Vegas in 1997. Sick natuurlijk. Maar Tyson is veranderd. De zwaargewicht is getransformeerd van een zich primair gedragende celebrity in een liefdevolle, vergevingsgezinde man die Nietzsche leest.

 

Al lezende groeide mijn besef dat het algemene beeld ten aanzien van vechtsporters niet helemaal klopt. Tuurlijk, er zijn Godfatherachtige types aanwezig tijdens de vechtsportgala’s, alsmede figuren als Badr Hari, dat ga ik niet ontkennen. Maar het merendeel van de mensen die werkzaam zijn in de vecht- of zelfverdedigingsport is warm en liefdevol.

Sem Schilt

Trainers bijvoorbeeld, die zich met ziel en zaligheid inzetten om jongeren van de straat te houden. Zo heb ik vorig jaar kickbokslegende Sem Schilt aan het werk gezien met gedragsprobleemjongeren. Man, wát een vent! Geen stoerdoenerij, alleen maar liefde, respect en discipline. De straatschoffies veranderden in troetelbeertjes. Echt prachtig om te aanschouwen. Semmy Schilt: held!

Mike Tysons boek gaf me ook een ander inzicht. Wat kan een (sport)vrijwilliger een enorme positieve invloed hebben op iemands leven. Tyson sprak veelvuldig over zijn voormalig coach Constantine Cus D’Amato. Hij omschreef hem als een vaderfiguur. Als een engel. Dus dacht ik: we moeten vrijwilligers bedanken! Daarom deze opdracht: stap de eerstvolgende training op je trainer af (of coach, verzorger, materiaalman) en bedank hem of haar uit de grond van je hart. Trust me, ze waarderen het.

Boksen

En probeer eens een bokstraining, mensen! Je wordt er ongelooflijk fit van. Check eerst maar wat filmpjes op YouTube en meld je daarna bij de plaatselijke (kick)boksvereniging. Je kunt op elk niveau instappen. Let’s give it a shot! Sluit ik af met een mooie quote van Iron Mike: ,,Everybody’s got a plan until they get punched in the face!’’

Fijne sportmaand!

Boek

Ook benieuwd naar het boek van Mike Tyson. Je kunt het hier bestellen.

jan hospes

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)