Zorg

Na kindermishandeling. Dina-Perla: ‘Ik ben nu alles wat ik niet mocht zijn’

Dina-Perla (32) is een sterke vrouw. Ondanks, of eigenlijk dankzij alles wat zij heeft meegemaakt. In haar jeugd werd zij geestelijk en fysiek mishandeld. Tot op de dag van vandaag heeft dit gevolgen. Dina-Perla vecht zich een weg naar boven, die hoger uit zal komen dan de hoogste berg van modder die zij over zich heen heeft gekregen. Maya Angelou zei het eens zo mooi: And still I rise.kindermishandeling

Exodus

Het verhaal van een Joodse vrouw die haar jeugd overleefde door zich in haar hoofd voor te stellen hoe het ook zou kunnen zijn: het leven, de mensen en maatschappij. Ze schreef er een boek over: Exodus uit de vuurtoren. En er volgen meer boeken. De wereld zal weten dat Dina-Perla er is.

,,Ik was een lijk op een tijdbom en leefde in angst. De mishandeling vond plaats met intervallen: ik denk nu dat mijn moeder schizofreen is. Ze was onvoorspelbaar. Ik was niets waard. Ik mocht niets voelen, of zeggen, wat ik natuurlijk wel deed. Denken was altijd veilig. Ik heb veel geleden en dacht: waar is dit goed voor? Kan ik daar iets mee doen voor de wereld? Dan heeft het zin gehad. Geëmancipeerde vrouwen worden geboren. Sterke vrouwen daarentegen, ontstaan door het leven.”

,,De mensen op school… Nee, dat waren geen experts in kindermishandeling. Bovendien was een tik onder het mom van de religieuze opvoeding, redelijk gewoon bij sommigen. Een blinde kon echter zien dat ik geen goede thuisbasis had. Maar in de Joods-orthodoxe gemeenschap paste heel veel onder het vloerkleed. De buren die me destijds hielpen, zeiden toen: pas als er in Nederland een lijk valt, wordt er echt ingegrepen. Maar er is nooit consequent gehandeld, nu nog niet. Vijftien jaar later leeft mijn moeder nog steeds zoals toen: tussen haar knipsels en waanideeën.”

kindermishandeling

Mijn vader

,,Mijn vader was er niet voor mij in mijn jeugd. Toch bleef er iets zuivers tussen ons. Ik wilde zelfs een boek met hem schrijven, om elkaar ergens te vinden. Hij leverde als kabbalist zijn theorie en gaf zeeën van input. Ik heb al die informatie toegankelijk gemaakt en omgebogen tot een methode en gids in 30.000 woorden, waarmee iedereen aan zichzelf kan werken. Levende sierlijkheid heet het boek en het komt in april 2018 uit. Vanuit menselijk perspectief zijn we er samen niet helemaal uitgekomen. Maar het is voor ons beiden een bijzondere reis geweest; een proces. Ik houd echt van die man. Ik adoreer hem zelfs een beetje en ben dankbaar, onder andere dat ik zijn hersenen heb.”

 

,,Ik ben het eindproduct van het leed in mijn familie; al bijna 33 jaar draag ik alles met me mee. Ik heb keihard gewerkt aan vergeving en kan nu iedereen liefhebben. Ik heb mijn familieleden geschreven: ‘Ik kies ervoor om jullie als jullie meest perfecte zelf te zien’. Ik haal mijn kracht uit mijn intellect en uit spiritualiteit. En ik ben zo eigenwijs om de wereld te willen veranderen.”

 

Schrijven

,,Al heel jong schreef ik agenda’s vol met alles wat er gebeurde. Zo kon ik waar van onwaar onderscheiden. Het archief heb ik fysiek en ik scan alle agenda’s in. Ik had thuis geen stem en inbreng. Ik mocht geen media, maar de televisie werd mijn gids voor de wereld. Daarop zag ik hoe het ook kon. En ik verzamelde mensen om me heen die me konden helpen. Ik was nieuwsgierig naar de wereld. Mijn innerlijke stem, mijn kompas, daagde me uit die wereld te leren kennen en te onderzoeken. Ik was ook gewoon een meisje.”

,,Al die vormen van dwang waaraan ik werd blootgesteld, kon ik van elkaar scheiden, maar niet begrijpen. Tot mijn negende of tiende jaar ging ik mee in de wanen van mijn moeder, die ik ook opschreef. Maar ik zag al snel dat ze iedereen tegen elkaar uitspeelde. Ik wist: dit is niet ok, het wordt steeds erger. Dit is puur overleven.”

mishandeling kindermishandeling shutterstock_120912820

,,Ik begon te beredeneren en te analyseren. Ik gebruikte mijn hersenen om alles intellectueel te bekijken. Ik dissocieerde mijzelf zo van situaties. Niets verbaasde mij meer. Geestelijk was het zwaarder dan lichamelijk. Zelfs mijn Max, die maar een heel klein stukje heeft meegemaakt van waar ik vandaan kom, vindt het vreselijk om over de woorden van mijn moeder te praten. Mijn grenzen werden zwaar overschreden. En dat is vandaag de dag soms nog steeds een uitdaging. Ik laat het soms nog steeds gebeuren.”

,,Het is een enorme reis. Ik ben al ver natuurlijk en in een andere fase dan Exodus uit de vuurtoren deel één van is. Wie weet echter, of er nog rondes van vergeving volgen. Ik kan niet onbezorgd en luchtig leven. Ik kan niet, niet serieus leven. De voorraad energie zet ik bewust in. Ik vind het nog steeds heel moeilijk om ‘in mijn lichaam te zakken’; ik zit veel in mijn hoofd. Ik heb een droom om echt impact te maken in dit leven, net zoals een Paulo Coelho bijvoorbeeld, of een Isabel Allende. Ik ben spreker en schrijver. Ik wil de wereld veranderen.”

 

,,Ik zit vol kracht en doorzettingsvermogen. Maar ik gun mijzelf soms ook zoveel niet. Ik had meer kunnen bereiken met een andere start en dat speelt nog een beetje parten in mijn leven, waardoor ik perfectionistisch ben. Ik heb een goed stel hersenen en had veel meer kunnen studeren. Na mijn studie ben ik soms de slaaf van klanten en opdrachtgevers geweest en cijferde ik mijn eigen ambitie weg. Ik ga soms nog steeds over mijn grenzen heen, of laat me gebruiken. Tijd om dat te veranderen en te doen wat ik echt moet doen.”

kindermishandeling

Het boek ‘Exodus uit de vuurtoren’ is nu overal verkrijgbaar. Foto: Tine van Knijff

Het leven is een les

,,Alles heeft een reden en alles heeft ook een tijd. Lang heb ik mijn basis tegen Max aangebouwd. In de afgelopen jaren heb ik mijn eigen basis opgebouwd. Het leven is een les. En nog een les. En nog een les. Nu probeer ik mijn ja’s en nee’s duidelijker aan te geven. Ook is er zoveel te doen voor de wereld. Ik weet waar ik heen wil; mijn innerlijke ik weet dat ik iets wil overbrengen naar de wereld. ik heb een visie en daarin is niks onmogelijk. Ik wil de serie boeken die er komt, de wereld in duwen. Ik wil wereldwijd een stem krijgen. Ik wil dat de wereld verandert, dat mechanismen die geen bestaansrecht meer hebben, niet meer bestaan. Mijn terrein en tegelijkertijd ook zingeving is persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit.”

 

,,Schrijven is voor mij puur geluk. Dan voel ik dat ik leef. Ik houd ook van rennen, wat ik nu alleen al een jaar niet meer gedaan heb. Ook dan voel ik alles. Mijn huis is mijn eigen, fijne omgeving: licht, stil en sereen. Van dag tot dag houd ik zoveel mogelijk ruis buiten de deur. Ik heb nog zoveel te doen, zoveel te leren en zoveel de wereld in te brengen. Dat is namelijk mijn daadwerkelijke waarde als mens.”

 

Het boek Exodus uit de vuurtoren van Dina-Perla is te bestellen bij bol.com

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)