Zorg

Bibian Mentel vecht voor de negende keer tegen kanker

Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel vecht voor de negende keer tegen kanker. Onlangs verscheen haar tweede boek: Kutkanker! Ze hoopt in maart op de Winterspelen in Zuid-Korea haar Paralympische titel te verdedigen, maar is vooral bezig met ‘focussen op beter worden’.

Bibian Mentel

Bibian Mentel en haar man Edwin. Foto Marco Okhuizen

Een agressieve vorm van botkanker zorgt er op haar 27e voor dat ze haar onderbeen moet laten amputeren, om uitzaaiingen te voorkomen. Het is bepaald niet het einde van de carrière van de fanatieke snowboardster. Bibian staat al heel snel weer op het board. Terwijl de kanker maar terug blijft komen, en ze tijden in het ziekenhuis doorbrengt wegens operaties en revalidatie, komt ze steeds weer terug. Kanker en topsport lijken aan stuivertje wisselen te doen.

Mentelity

Bibian valt op: haar positiviteit valt op en haar mentaliteit. Zoals ze zelf zegt: it’s all about Mentelity. De Mentelity Foundation die ze opricht, helpt kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking te doen wat Bibian doet: niet bij de pakken neerzitten, maar naar de mogelijkheden kijken in plaats van naar de beperkingen. ,,Al help ik er maar één iemand mee, waarom zou ik het niet doen”, aldus Bibian. ,,De kids die bij ons sporten vinden het leuk, Edwin en ik vinden het leuk… Het is een gunst en een voorrecht om dit te mogen doen.”

Bibian Mentel

Gouden Medaille snowboardcross, Sotsji 2014. Foto: Mathilde Dusol

Sotsji 2014

Bibian strijdt ervoor van snowboarden een paralympische sport te maken. Dat lukt. Op de Paralympische Winterspelen in Sotsji in 2014 draagt ze de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie, wint ze goud op de snowboardcross, en krijgt ze de Whang Youn Dai Achievement Award uitgereikt.

 

Bovendien staat ze op de Spelen met drie talenten uit haar eigen ‘stal’: Merijn, Lisa en Chris. ,,De Spelen in Sotsji waren de beste die ik me had kunnen wensen”, beaamt Bibian. ,,Het kan gewoon niet mooier dan dat. In Sotsji kwam alles samen.”

Bibian Mentel

Gouden Medaille snowboardcross, Sotsji 2014. Foto: Mathilde Dusol

Zuid-Korea 2018

,,Als sporter heb ik de ambitie om mijn titel te verdedigen in Zuid-Korea, maar niet ten koste van alles. Als het niet verantwoord is, is dat zo. Dan vergaat de wereld niet.” Bibian is op dit moment aan het revalideren. ,,Ik voel me best ok, ik mag niet klagen. Ik heb een klein trainingsschema, waarbij ik fiets en lichte oefeningen doe. Ik sta wel strikt onder controle.”

 

Binnenkort volgen er weer scans en eind februari moet blijken of Bibian voor de negende keer kanker heeft overwonnen. ,,Als dat zo is, betekent het nog niet dat ik dan kankervrij ben. Dat kun je eigenlijk pas zeggen als je vijf jaar lang ‘schoon’ bent. Voor nu is het afwachten en hopen.”

 

De hoop is daarbij ook gevestigd op het herstel van haar nekwervel, die door een agressieve tumor voor veertig procent werd aangetast. ,,Daardoor is die wervel niet meer heel stabiel. Ik kan mijn nek op dit moment best ok belasten, maar als ik te lang op ben komt er teveel druk op te staan.”

Bibian Mentel

Positiviteit

Bibian vertelt het nuchter en praktisch, ze is heel open over alles wat haar overkomt. ,,Ik ben topsporter, ik ben vooral bezig om mijn conditie op peil te krijgen en ervoor zorgen dat ik fit ben. Snowboarden is mijn passie en mijn motivatie om van de bank af te komen. Mijn lijf op orde en fit krijgen is op dit moment mijn doel. Ja, ik ben heel positief. Ik geloof dat dat mij helpt in mijn herstel.”

 

Van sommige mensen krijgt ze woedende reacties; alsof je met positiviteit kanker kunt overwinnen. ,,Dat is ook niet wat ik zeg! Je hebt goede artsen nodig en een enorme portie geluk. Maar door gezond te eten, gezond te bewegen en een positieve mindset verhoog je wel je weerstand en het leven is gewoon veel leuker als je er positief in staat.”

Open boek

Dit tweede boek – het eerste verscheen in 2012: ‘Met mijn goede been uit bed’- is geschreven door Lutske Bonsma. Zij interviewde Bibian in goede en minder goede tijden. ,,De samenwerking met Lutske was ontzettend leuk, ik ben haar heel dankbaar. We hebben heel veel gelachen maar ook gehuild samen. Ze is ook bij me in het ziekenhuis geweest en heeft naast m’n bed gezeten. Gewoon ontzettend prettig. En ja, ik praat open en makkelijk over mijn ziekte, het is altijd goed om erover te praten en ik heb niks te verbergen.”

Bibian Mentel

Foto: Mathilde Dusol

Na de amputatie van haar onderbeen werd Bibian al benaderd door snowboardmedia om haar verhaal te vertellen. ,,Toen dacht ik nog: ik vertel m’n verhaal één keer, dan weet iedereen het. Maar toen kwam Fleur van der Wal op mijn pad. Zij had CP, cerebrale parese. Ze bedankte mij voor het vertellen van mijn verhaal, ze had er veel steun aan gehad en ze had besloten haar droom achterna te gaan. Ze is stand up comedian geworden. Helaas is ze inmiddels overleden.”

‘Dit is wie ik ben’

Inmiddels liggen er dus twee boeken. ,,Mijn tweede boek ligt nu in de winkel en heb ik vooral geschreven om mensen te helpen, te inspireren. Het boek gaat over omgaan met tegenslagen, diepe dalen en hoge pieken. Het leven is te mooi om niet van te genieten.”

En tussendoor steeds weer die ‘kutkanker’. ,,Dit is wie ik ben, ik heb niets te verbergen. Ik ga niet bij de pakken neerzitten, ik heb teveel om voor te leven. Dit is mijn manier, it’s all about Mentelity.”

Bibian Mentel

Het boek Kutkanker! is nu overal verkrijgbaar en ook te bestellen via bol.com

Alle gebruikte foto’s zijn eigendom van Bibian Mentel. 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)