Beweging

Krokodil – Column Jan Hospes

Ga naar YouTube naar het filmpje swims with crocodile en je zult versteld staan van de beelden die je krijgt voorgeschoteld. Een man, een Costa Ricaan genaamd Chito, zwemt met een krokodil van 5 meter! Het is zijn huisdier. I know: sick! De krokodil luistert naar de naam Pocho.

krokodil

Zwemmen

’s Avonds danst en zwemt het duo altijd even lekker samen in het water. Completely flabbergasted aanschouwde ik de beelden. Vaak dacht ik: hij vreet ’m op! Maar het bijzondere was: het gebeurde niet. De Costa Ricaan had wel geprobeerd om z’n geliefde Pocho weg te doen – hij werd wel heel groot – maar de volgende ochtend lag het beestje gewoon weer op de veranda. Terug gezwommen. Een tweede keer gebeurde hetzelfde. Pocho weigerde simpelweg als wees door het leven te gaan.

 

Tja, toen zat er niks anders op dan de krokodil maar te houden en leuke dingen met het dier te doen. Ongelofelijk. Stel je voor dat je in het IJsselmeer of Zuidlaardermeer zo’n beest om je heen hebt zwemmen. Jakkes! Nu we het toch over watersport hebben, ik ben dit jaar veelvuldig bij kitespots wezen kijken. Ik vind het altijd prachtig om die kitesurfers omhoog te zien springen en heen en weer te zien vliegen. Een magisch gevoel, lijkt me. Ik ben van plan om in het nieuwe jaar wat lessen te volgen. Even geen trainerschap meer, maar gewoon lekker vliegen. Me time! Enórm veel zin in.

Ik kan me trouwens niet aan het idee onttrekken dat de kitesport uit z’n voegen aan het groeien is. De draadjes vliegen wel heel dicht langs elkaar, zogezegd. Wellicht moeten er kitespots bij komen voor deze broeders en zusters. Een mooie taak voor Paul Blokhuis, de nieuwe secretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als windmolens kunnen dan kan dit ook, toch?

Nieuwe sport

Voor het nieuwe jaar wil ik ook jullie vragen om voornemens te zijn één nieuwe sport te leren. Schaatsen, kajakken, parachutespringen, skiën, kickboksen – whatever works for you. Een nieuwe sport leren houdt je fit, fris en scherp.

Daarbij is het gewoon ontzettend leuk om te doen. En deel die bevindingen op sociale media, hè! Om zo anderen te inspireren. Zo helpen we elkaar verder. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

Een warm en liefdevol 2018 toegewenst, mensen.

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)