Well-being

Voordelen van naar de sauna gaan

Regelmatig naar de sauna gaan zou helpen tegen een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een Fins onderzoek. En omdat de winter de ideale periode is voor een heerlijk dagje naar de wellness, wijzen we je nog even op de voordelen.

Onderzoek

Aan de Finse studie namen 1.621 mannen tussen 42 en 60 jaar deel. Het resultaat: het risico op een hogere bloeddruk was 24% lager bij mannen die twee tot drie keer per week gingen zweten. Meer bezoekjes aan de zweethut is nog beter: zij die vier tot zeven keer per week gaan, lopen 46% minder risico op een hogere bloeddruk. In de sauna kan de lichaamstemperatuur met 2 graden stijgen, waardoor de bloedvaten verwijden. In combinatie met het vocht- en zoutverlies verlaagt de bloeddruk.

Maar een sauna heeft nog veel meer voordelen. 

Het kan het risico op dementie verlagen
Uit een ander Fins onderzoek  bleek dat er maar liefst 66 procent minder vaak dementie vastgesteld wordt bij mensen die  tussen de 4 en 7 keer per week naar de sauna gaan in vergelijking met wie “maar” één keer per week of niet naar de sauna gaat. Om nu iedere dag naar een wellness te gaan is misschien wat overdreven. Misschien toch maar sparen voor een sauna in huis dan…?

 

Het heeft een ontspannen effect op lichaam en geest
Sauna ontspant de spieren, maar de warmte en kalme omgeving helpen ook om mentaal rust te vinden. 

 

Het is goed voor de ademhaling
Naar de sauna gaan zorgt voor een betere doorbloeding van de luchtwegen en het zorgt ook voor een tijdelijke verbetering van de longfunctie. Het zou daarom gunstig zijn voor astmapatiënten en mensen met chronische bronchitis, al is daar nog niet voldoende onderzoek naar gedaan.

sauna

Het versterkt het immuunsysteem
Volgens een onderzoek versterkt de sauna het immuunsysteem, doordat de productie van witte bloedcellen en antilichamen verhoogd wordt. Wie regelmatig eventjes gaat zweten, loop tot 30% minder verkoudheden op.

 

Goed voor de huid
Dankzij de betere doorbloeding wordt de huid van binnenuit gereinigd. Dode huidcellen worden ook week en komen los, waardoor je huid gaat glanzen en zachter aanvoelt. 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van