Beweging

De top drie van goede voornemens in Nederland

Acht op de tien Nederlanders hebben een of meerdere goede voornemens voor het nieuwe jaar.  De top drie van meest genoemde goede voornemens zijn: 1. Meer sporten/meer bewegen, minder druk maken en afvallen.

Afvallen

Op de vraag wat het meest ‘belangrijke’ goede voornemen is, scoort ‘afvallen’ voor het vierde opeenvolgende jaar het hoogst. ‘Minder druk maken’ lijkt aan een opmars bezig. Dit voornemen stijgt voor het tweede jaar op rij met een procentpunt en eindigt als derde belangrijke voornemen, na ‘meer sporten/meer bewegen’.

Vrouwen

Vrouwen noemen voor 2018 vaker de voornemens ‘meer tijd voor mezelf maken’, ‘beter voor mezelf opkomen/vaker nee zeggen’ en ‘oude spullen/kleren wegdoen’, terwijl mannen vaker ‘meer tijd met gezin/familie of vrienden doorbrengen’, ‘meer of vaker op vakantie gaan’ en ‘minder (alcohol) drinken’ noemen.

Leeftijd

Jongeren (jonger dan 30 jaar) hebben vaker het voornemen ‘zuiniger met geld omgaan’, ‘studie starten of afmaken’ en ‘nieuwe of andere woning vinden’. Dertigers noemen vaker ‘meer sporten/bewegen’, ‘meer tijd met gezin/familie of vrienden doorbrengen’, ‘(nieuwe, andere) baan vinden’ en ‘stoppen met roken’. Dit laatste goede voornemen wordt ook vaker door veertigers genoemd. Vijftigers willen vaker ‘tijd voor zichzelf maken’ en 60-plussers hebben vaker het voornemen ‘oude spullen/kleren weg te doen’, ‘zuiniger met energie om te gaan’ en ‘vaker de fiets pakken’.

roken stoppen met roken stoptober oktober shutterstock

Betalen

Bijna drie op de tien Nederlanders die voor 2018 goede voornemens hebben, zijn bereid om te betalen voor hulp om hun goede voornemens vol te houden (28%). 18% is bereid om een bedrag tot €10 per maand te betalen voor deze hulp. 8% is bereid een bedrag tussen de €10 en 25 per maand te betalen en 1% is bereid een bedrag van meer dan €25 per maand te betalen.

 

Hoe jonger, des te groter de bereidheid te betalen voor deze hulp. Van de Nederlanders tot 30 jaar is 40% bereid om hiervoor te betalen, onder de zestigplussers is maar 16% bereid om de portemonnee hiervoor te trekken. Vooral dertigers en veertigers zijn bereid meer dan €25 per maand te betalen (3% versus. 0% van de rest van Nederland). Degenen die als belangrijkste goede voornemen ‘minder (alcohol) drinken’ en/of ‘mijn administratie beter op orde houden’ hebben, zijn eerder geneigd te betalen om dit vol te houden (beide 53%).

 

Ook zij die ‘(nieuwe, andere) baan vinden’ en/of ‘afvallen’ als belangrijkste goede voornemen hebben, zijn bovengemiddeld vaak bereid te betalen voor deze hulp. Nederlanders met als belangrijkste goede voornemen voor 2018 ‘oude spullen / kleren wegdoen’ en/of ‘meer sparen’ zijn juist minder vaak bereid te betalen voor deze hulp.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3738 Alle berichten van