Beweging

Blijf sporten – Column Jan Hospes

Zoals de Amerikaanse cabaretier Dave Chappelle zei toen hij stopte met z’n Chappelle’s Show bij Comedy Central: ,,Soms moet je stoppen terwijl het goed gaat.”  Gezondheid & Co verfrist, ik ga me na vandaag weer richten op mijn gezin, sporten, muziekmaken en mijn werk op het CIOS. Het is klaar. Basta. Finito.

Miljoenen

Maakt u zich vooral geen zorgen; ik heb goed geboerd met deze column. De Postcodeloterij is er niks bij. Ik zit te denken aan een wereldreis – geintje. Maar ik ga leuke dingen doen. Komt goed.

Wat was het een happening hè, in Eastermar. Een paar miljoentjes verdelen in het dorp. Leuk om te doen, lijkt me. Ik zag veel blije gezichten voorbijkomen op internet. Ook een aantal minder vrolijke, moet ik daaraan toevoegen. Het mislopen van zo’n fortuin doet natuurlijk ook wat met je. 

ANP SIESE VEENSTRA

Rijkdom

Vanuit een bepaald perspectief begrijp ik dat ook wel. Maar eigenlijk is het onnodig. Bob Marley zei ooit in een interview, op de vraag of hij rijk was: ,,My richness is life.’’ Een waarheid als een koe als je het mij vraagt. En een heel mooie uitspraak om je aan vast te klampen als je bij al die loterijmislopers hoort, onder wie ik mezelf voor het gemak ook maar even schaar.

 

De aardkloot waarop wij mogen leven is 4,6 miljard jaar oud. De tijd dat wij hier rondlopen is een miniem moment, al met al is het een geweldig kleine kans dat het je is gegund. Een lot uit de loterij. Een cadeautje. Dat mogen we weleens wat vaker beseffen, vind ik.

Uitdaging

Vanuit dat besef hebben we de plicht om te genieten – en dat ook anderen te gunnen – en onszelf te ontwikkelen, wat vaak inhoudt dat we ons hart moeten volgen en de (zelfgecreëerde) barrières in ons hoofd moeten zien te doorbreken. Dit kun je doen door nieuwe, spannende (sportieve) uitdagingen aan te gaan.

 

Hoe moeilijk een uitdaging (afvallen, een marathon rennen, streven naar een gezond leven) ook lijkt te zijn: begin gewoon! Zelfs een reis van duizend mijl begint namelijk met de eerste stap. Haal alles uit jezelf en uit de ander en beleef daaraan plezier! That’s it. En wees een beetje lief voor elkaar, natuurlijk. Mensen, het was me een genoegen. I enjoyed the ride! Blijf sporten.

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)