Voeding

Te hete thee kan kans op slokdarmkanker vergroten

Drink je regelmatig je thee erg heet en rook je regelmatig of drink je vaak een alcoholisch drankje, dan heb je een  verhoogde kans  op het ontwikkelen van slokdarmkanker. Dat blijkt uit een grootschalig Chinees onderzoek onder meer dan 450.000 inwoners, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine

hete thee

Slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker is er een kwaadaardige tumor in de slokdarm ontstaan. Voor slokdarmkanker wordt vaak de naam oesofaguscarcinoom gebruikt. Er zijn verschillende typen slokdarmkanker. De meest voorkomende zijn: Het plaveiselcarcinoom en het adenocarcinoom.

 

Plaveiselcarcinoom ontstaat in plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal boven of midden in de slokdarm. Adenocarcinoom ontstaat in klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat vrijwel altijd onder in de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenoemde Barrett-slokdarm. Dit is een slokdarm waarvan het weefsel blijvend veranderd is. Minder dan 5 % van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt op den duur slokdarmkanker.

 

China behoort tot de landen waar slokdarmkanker relatief vaak voorkomt. Ook wordt hier veel hete thee gedronken. De deelnemers werden gemiddeld 9,2 jaar lang gevolgd en degenen die minimaal eens per week thee dronken, moesten beschrijven op welke temperatuur zij de drank nuttigden (zoals ‘warm’ of gloeiend heet’).

Thee

Er werd geen verband gevonden tussen het drinken van zeer warme thee en slokdarmkanker, maar de kans op de ziekte leek wel groter te worden wanneer de onderzoekdeelnemers hierbij ook roken en/of drinken. In het geval van roken ging het om minstens één sigaret per dag, bij alcoholgebruik om minstens 15 gram alcohol per dag (minimaal 1,5 glas per dag).

 

Na ruim negen jaar kregen in totaal 1.731 personen slokdarmkanker. Personen die dagelijks zeer warme thee drinken, daarnaast ook roken en regelmatig alcohol drinken zouden ruim vijf keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van slokdarmkanker.  

Geïrriteerd slijmvlies

De zeer hete drankjes zouden ervoor zorgen dat de slokdarm gevoeliger wordt voor kankerveroorzakende zaken zoals alcohol en tabak. “Doordat het slijmvlies van de slokdarm door de warme drank geïrriteerd raakt, leidt dit mogelijk tot snellere vermenigvuldiging van de cellen”, zegt kankeronderzoek Neal Freedman tegen CNN.

 

“Ook kunnen hete vloeistoffen de barrièrefunctie van de cellen nabij de slokdarm schaden, waardoor het weefsel daar meer vatbaar wordt voor kankerverwekkende stoffen.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van