Voeding

Verdampt alcohol tijdens het koken?

Een scheutje wijn bij de stoofperen, een scheutje wodka bij de stroganoff. Regelmatig wordt er alcohol gebruikt bij het maken van sauzen, soepen en stoofschotels. Met in ons achterhoofd het idee dat de alcohol toch wel verdampt. Maar is dat wel zo?

alcohol

Alcohol

Dat alcohol vluchtig is hoeven we je vast niet uit te vertellen, maar zo vluchtig nu ook weer net. Uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bleek dat er in een stoofschotel na 15 minuten nog 40 procent alcohol in zit. Na een uur is dat ongeveer 25 procent en na 2,5 uur vijf procent.

Deksel

En zou het ook wat uitmaken of je de deksel op de pan hebt of niet? Ja! En veel ook. Een stevige scheut alcohol in de Boeuf Bourguignon was na drie uren sudderen in een afgesloten braadpan afgenomen met zestig procent. Zonder deksel was de alcohol met 90 procent verdampt. Of je het zult merken hangt er ook een beetje vanaf hoeveel je in je pan gegooid hebt, maar dat het niet alcoholvrij zal zijn is zeker. 

Niet alcoholvrij

Sowieso zal je gerecht nooit helemaal zonder alcohol worden. Er zal altijd vijf procent overblijven. Alcohol bindt zich namelijk heel gemakkelijk aan water en water zal er altijd overblijven in je gerecht. Tenzij je het laat droogkoken maar dat lijkt me niet de bedoeling. Flamberen is overigens ook geen optie. 75 procent van de alcohol blijft dan in je gerecht zitten.

 

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van