Voeding

Kun je dik worden van koolhydraten?

Koolhydraten worden door sommige mensen gezien als de grote vijand van een gezond gewicht. Zo zou je er dik van worden. Is dat wel zo? Of kun je gewoon pasta, rijst en brood eten? 

koolhydraten

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor suiker, zetmeel en vezels. Deze stoffen zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Ons lijf heeft volgens Seidell een aantal voedingsstoffen om te voorzien in basisprocessen. Naast eiwitten en vetten zijn koolhydraten de energiebronnen die in ons lijf worden omgezet in warmte en spierkracht. Maar ook om onze hersenen optimaal te gebruiken hebben een koolhydraten nodig.

Dik worden

Als je meer koolhydraten eet dan je nodig hebt, verbrandt je niet alle suikers en die worden dan omgezet in vet. Te veel koolhydraten zijn djs niet goed voor je, maar dat geld voor veel dingen waar te voor staat. Dat geldt dus ook voor te veel eiwitten en te veel vetten. Je wordt dus niet te dik van de stof zelf maar van de hoeveelheid die je neemt ten opzichte van wat je nodig hebt.

 

Ook de manier waarop je ze binnenkrijgt is belangrijk. Het beste is dat je voedingsstoffen neemt die ook andere goede stoffen bevatten. Zo bestaat groente bijvoorbeeld ook veel uit vezels en water. Hierdoor krijg je eerder een vol gevoel. Een stuk witbrood met jam is lekker en bevat ook veel koolhydraten, maar het is arm aan vezels en andere voedingsstoffen. Je zult misschien even een vol gevoel hebben maar het geeft amper een verzadigd gevoel, waardoor je al snel te veel gaat eten en dus ook meer koolhydraten binnenkrijgt. 

 

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije universiteit adviseert dan ook om een balans te vinden. ,,Kies ook altijd de volkorenvariant van pasta, brood of rijst en drink water in plaats van frisdrank.” 

Hoeveelheid

De hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks mag hebben hangt van verschillende dingen af. Iemand die veel sport verbrandt meer energie dan iemand die een zittend beroep heeft en amper achter zijn bureau vandaan komt. Hoeveel je nodig hebt, vind je terug in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.

Populair

Koolhydraatarme diëten zijn erg populair omdat veel mensen ervaren dat het ze helpt met afvallen. Kregen vroeger de vetten de schuld van overgewicht en werden ze door iedereen gemeden, nu wordt gesuggereerd dat koolhydraten nu de boosdoeners zijn. Volgens Seidell is je richten op een voedingsstof te kort door de bocht. ,,Uiteindelijk gaat het bij gezond eten om voedsel en voedingspatronen.

Recepten

Ook wij hebben koolhydraatarme recepten op onze site staan. 

 

Jaap Seidell schreef het boek Voedsellabyrint – een weg uit het doolhof van eetadviezen en eettrends. Dit boek is hier te bestellen bij bol.com

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van