Zorg

Hoe voorkom je aften en hoe behandel je de blaasjes

Kleine, pijnlijke zweertjes in je mond? Waarschijnlijk heb je aften. Maak je geen zorgen. Ze zijn eenvoudig te behandelen en we verklappen meteen hoe je ze kunt voorkomen. 

Aften

Al hoe klein ze ook zijn, aften doe ontzettend zeer. Ze kunnen dagenlang voor een pijnlijke plek in je mond zorgen en dat terwijl ze vaak kleiner zijn van vijf millimeter. En vooral met eten en drinken zul je er last van hebben.

Hoe ontstaan ze?

Aften ontstaan door ondiepe breuken in het slijmvlies van je mond. Vaak zijn ze grijs of wit en hebben ze een rode ontstoken rand. Deze bultjes zitten vaak aan de binnenkant van je wang, onder je tong of op de binnenkant van je lip. 

Een op de vijf mensen heeft last van aften. Dit zijn trouwens vaker vrouwen dan mannen, omdat vrouwen meer last hebben van hormonale schommelingen. Nog niet alle oorzaken zijn bekend, maar de meestvoorkomende is bijten op je wang of lip, een scherpe tand waar je net even achter blijft hangen, stress of een verminderd of overactief immuunsysteem.

Bloedarmoede

Bloedarmoede door ijzertekort kan ook voor aften in je mond zorgen. Net als vitamine B12 tekort en een tekort aan foliumzuur en allergieen voor aardbeien, ananas, koffie, citrusvruchten, amandelen en pinda’s.

 

Hier lees je een artikel over b12 tekort

Hier lees je een artikel over een tekort aan foliumzuur 

Andere oorzaken

Heb je regelmatig last van aften dan kan het ook een familiekwaaltje zijn. Toch is het verstandig om even naar je huisarts te gaan als je regelmatig last hebt van blaasjes in je mond. Ze kunnen namelijk ook een symptoom zijn van Crohn of Coeliakie. 

 

Medicijnen kunnen ook blaasjes veroorzaken. Ibuprofen, betàblokkers en nicorandil (tegen keelontsteking) staan hier om bekend. 

Hoe lang duurt het?

Meestal zijn aften binnen 10 tot 14 dagen weer verdwenen. Zijn ze groter, dan kan het iets langer duren. Wil je het proces versnellen, dan kun je beter even geen zure dingen eten of drinken. Dus even geen citrusvruchten. Ook hete dranken en alcohol kunnen prikken en irriteren. 

 

Bij de drogist kun je zalfjes of een gel halen om de pijn te verminderen. Deze smeerseltjes maken een beschermlaagje over je aft. Echt lang blijft dat echter niet zitten.

 

Spoelen met antibacterieel of zout mondwater kan wel helpen net als koude kamillethee.

Dokter

Helpt het niet ga dan naar je huisarts voor antibiotica. Zeker als het langer duurt dan drie weken. Je arts kan dan een bloedonderzoek aanvragen om uit te kunnen sluiten dat het om b12 tekort gaat of crohn.

aften

Voorkomen

Wil je aften voorkomen? Ga dan regelmatig naar een tandarts.  Scherpe randjes kunnen ook aften veroorzaken. 

 

Verder zijn vitamine b12 en b9 erg belangrijk. Eet daarom voldoende groene bladgroentes, gevogelte, volkoren en eieren. IJzer is ook belangrijk, net als zink en selenium. Probeer ook zoveel mogelijk stress te voorkomen. 

 

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van