Zorg

Rookruimtes in horeca niet meer toegestaan

Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden zijn niet langer toegestaan. Ze vallen niet meer buiten het algehele rookverbod, bepaalde het gerechtshof in Den Haag dinsdag. De uitzonderingspositie is ongeldig.

CAN

Het hof stelt daarmee de vereniging CAN (Club Actieve Nietrokers) in het gelijk. De uitzondering is volgens het hof in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

 

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

roken rookvrij shutterstock_24813175

Rookverbod

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan.

De belangenbehartiger voor niet-rokers wil dat rookruimten volledig worden afgeschaft in alle openbare gebouwen, maar het hof in Den Haag vindt dat die eis onvoldoende is onderbouwd. Volgens CAN gaan de rookruimtes lijnrecht in tegen internationale afspraken die Nederland heeft ondertekend.

Horeca

Kapitaalvernietiging. Zo noemt eigenaresse Baukje de Vries van Ierse pub Paddy O’Ryan in Leeuwarden het sluiten van de speciale rookruimtes in horecagelegenheden. ,,Mijn rookruimte is van glas en is vrij kostbaar’’, zo reageert De Vries. ,,Die heb ik aangeschaft met het idee dat ik langere tijd vooruit zou kunnen. Als dat nu niet meer kan, vind ik dat kapitaalvernietiging”, aldus De Vries in de Leeuwarder Courant. 

ANP XTRA ROOS KOOLE

Overlast

De cafébaas stipt ook een ander punt aan. ,,Straks gaat iedereen de straat op om te roken, met het risico van overlast.’’

 

Haar eigen glazen ,,bushokje’’ in de Ierse pub in Leeuwarden wordt vrij intensief gebruikt, vertelt De Vries. ,,Het heeft ook iets sociaals. Dat verdwijnt dan ook.’’

 

Met de uitspraak staat nog niet helemaal vast dat alle rookruimtes in de horeca ook daadwerkelijk worden gesloten. Er is nog hoger beroep mogelijk tegen het oordeel.

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van