Zorg

Hartslagmeter op smartphone is bijna 100% betrouwbaar

Er zijn heel wat technische snufjes om je gezondheid en in de gaten te houden. Zo zijn er stappentellers en hartslagmeters. Maar zijn ze ook betrouwbaar. De hartslagmeter wel concludeert Benjamin De Ridder na zijn onderzoek aan de universiteit van Antwerpen. 

Hartslagmeter

Tijdens zijn opleiding aan de universiteit Antwerpen zocht Benjamin De Ridder uit hoe accuraat hartslagmeters op smartphones echt zijn. ”Ik nam veertien verschillende wetenschappelijke studies onder de loep, allemaal verschenen tussen 2009 en 2016,” legt de onderzoeker uit. “Daaruit kon ik concluderen dat er geen significant verschil is tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode.”

 

Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder groot. De smartphone kan bijgevolg gebruikt worden voor een nauwkeurige hartslagmeting bij gezonde volwassenen, maar voor medische toepassingen en het gebruik bij kinderen is bijkomend onderzoek nodig om de accuraatheid te garanderen.”

Hartslagmeter

Smartphone

Daarvoor hoeft de smartphone zelfs niet met een mobiele sensor verbonden te zijn, zo blijkt, de lichtbron van je smartphone kan in combinatie met de ingebouwde camera veranderingen in lichtabsorptie door het bloed detecteren. “Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd”, verduidelijkt Benjamin De Ridder. “Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden.”

 

De onderzoeker kwam tot deze conclusie nadat hij veertien verschillende wetenschappelijke studies, die allemaal tussen 2009 en 2016 verschenen, onder de loep had genomen. Die onderzoeksresultaten illustreerden duidelijk dat er geen significant verschil tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode te bespeuren viel.

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)