Well-being

Een sportwedstrijd kijken niet zonder risico

Uit Canadees onderzoek blijkt dat door het kijken naar een sportwedstrijd je hart aanzienlijk sneller gaat kloppen. De emotionele stress die supporters tijdens een wedstrijd hebben, veroorzaakt namelijk een enorme adrenaline boost. Toch blijft supporteren niet altijd zonder gevolgen.


Studie

Een studie van de Universiteit van Montreal heeft uitgewezen dat het kijken naar een sport je hartslag aanzienlijk verhoogt. Voor televisiekijkers was de toename gemiddeld 75%, terwijl die voor de kijkers van sport met 110% steeg. Hun hartslag was overigens het hoogst wanneer er scoringskansen waren.

Beroertes 

Ander onderzoek toont aan dat voetbal kijken het hart zo hard onder druk kan zetten dat het beroertes en hartaanvallen veroorzaakt. Een studie van Duitse voetbalfans vergeleek de hartslag en de bloeddruk tijdens het kijken naar hun land tijdens het WK van 2006. Zowel de hartslag als de bloeddruk waren verhoogd – vermoedelijk door adrenaline-vrijlating – toen ze hun eigen team bekeken. Hun hartslag bleef tot enkele uren daarna extreem hoog.

 

Het Canadees onderzoek ontstond na de waarneming van de 13-jarige Leia Khairy, dochter van Prof. Paul Khairy, de hoofdonderzoeker. Ze merkte dat terwijl haar eigen hart klopte tijdens haar voetbalmatch, de ouders aan de zijlijn nog energieker op en neer sprongen.

Stress

Khairy blijft wel realistisch en maakt duidelijk dat kijken naar sportwedstrijd geen vervanging voor fysieke activiteit kan zijn. “Het verhoogt de hartslag maar heeft niet dezelfde voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid als een fysieke oefening”, verduidelijkt de professor.

 

De emotionele stress die veroorzaakt wordt bij de toeschouwers baart Khairy wel zorgen. Haar onderzoek toont namelijk aan dat die emotionele stress hartaanvallen kan veroorzaken bij mensen die al onderliggende hartaandoeningen hebben. In dat opzicht lijkt het kijken naar een sport in hetzelfde rijtje van de effecten van warm weer, vakantie, aardbevingen, seks en cocaïnegebruik te vallen.

Fit supporteren  

Uit de studie die eerder ook al door de Duitse voetbalfans werd gedaan, bleek ook al dat een stressvolle wedstrijd het risico op een hartaanval of een beroerte meer dan verdubbelt. Het kan dus zijn dat je fit moet zijn voordat je naar een sportwedstrijd kijkt. De auteurs van de Canadese krant The Guardian stellen dat iedereen die naar een spannend spel kijkt, alle symptomen zoals pijn op de borst of kortademigheid serieus moet nemen. 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)