Zorg

Rugpijn: hoe krijg je het en hoe kom je er vanaf?

,,Ai, het is me weer in de rug geschoten!” Het kan bijna niet anders of jij hebt dit óf wel eens gehoord of deze woorden zelf uitgesproken. Maar wat heb je dan precies? ‘Gewoon rugpijn’, een hernia, of spit? Nou, jij zou best wel eens je rug ‘verrekt’ kunnen hebben. Net zoals je je knie of enkel kunt verrekken.

Boek

Het raadsel dat spit heet, daar verdiepen Menno Iprenburg uit Veenhuizen en Jan Willem Elkhuizen uit Leeuwarden zich al jaren in. Samen schreven ze recent het boek ‘Rugpijn, hernia en spit: hoe kom ik er vanaf?’ Iprenburg is orthopedisch chirurg en eigenaar van Iprenburg Herniakliniek in Veenhuizen. Hij opereerde meer dan vijfduizend hernia’s, waarvan het merendeel met behulp van een speciale endoscoop; een kijkoperatie. Elkhuizen is bewegingswetenschapper en was ruim twintig jaar lang fysiotherapeut en manueel therapeut. De heren bundelden hun krachten, kennis en vele jaren ervaring.

 

Ze hopen nu dat hun ontdekking van twee nog niet eerder beschreven eigenschappen van tussenwervelschijven, een eyeopener zal zijn voor zowel professionals als de tachtig procent van de Nederlanders die ooit last krijgt van rugpijn. Want maar liefst negentig procent van alle rugklachten kan niet worden verklaard. Kón niet worden verklaard.

Cruciale werking tussenwervelschijven

Het 3d-model dat Iprenburg en Elkhuizen vervaardigden toont twee wervels waarin een kunstmatige tussenwervelschijf is gemonteerd. Ze gebruiken het model om eigenschappen van tussenwervelschijven aan te tonen. Want de manier waarop die werken, is cruciaal voor het ontstaan en verloop van rugklachten. Een hernia is een aandoening van de tussenwervelschijf, de discus. Deze discus zit tussen twee wervels. Als de rug wordt belast vangt de discus de kracht op en maakt het bewegen mogelijk. Bij een hernia is deze gescheurd en lekt er vloeistof weg; bewegen en je rug belasten is moeilijk of bijna onmogelijk geworden. De lekkage kan zenuwen beklemmen en pijn in het been veroorzaken.

De discus bevindt zich tussen twee wervels en de achterzijde grenst aan het ruggenmerg.

Spit

Bij spit ervaar je plotseling pijn onder in je rug. Vezels binnen in de discus zijn dan gescheurd of beschadigd; ‘verrekt’. De discus kan de krachten bij het belasten van de rug niet meer opvangen en door de zwelling is bewegen heel moeilijk: je voelt je ‘stijf’. Je kunt spit dus eigenlijk heel goed vergelijken met ‘door je enkel gaan’ of ‘gescheurde kniebanden hebben’: alle drie de gevallen komen voort uit plotselinge schade in de vezels. En ook bij de enkel en knie zie je vaak acute stijfheid optreden na bandletsel.

Inzichtelijk maken met afbeeldingen

In het boek staat dit allemaal heel uitgebreid beschreven. Maar belangrijker nog: het wordt aangetoond met vele afbeeldingen die onmiddellijk inzichtelijk maken wát er precies gebeurd binnen in die rug. Jan Willem Elkhuizen: ,,In 2007 en 2009 werd een deel van wat wij nu opschrijven in dit boek, voor het eerst beschreven in wetenschappelijke literatuur. Maar vervolgens is er niets mee gedaan. En ‘wij’; fysiotherapeuten, manueel therapeuten en orthopedisch chirurgen, worden ook niet met deze kennis opgeleid. Daarom wilden wij dit zo logisch mogelijk opschrijven.”

3D-aanzicht van een discus. In het midden de kern en daar omheen duizenden vezels die ordelijk gerangschikt zijn ingebed in lamellen.

Door de plaatjes bij de theorie begrijp je wat het voor je rug kan betekenen om urenlang op de bank te hangen; je spieren ontspannen weliswaar maar je vezels staan voortdurend op spanning, waardoor de flexibiliteit eruit verdwijnt. En kijk eens wat er gebeurt als je veel aan het ‘bukken en draaien’ bent, bijvoorbeeld bij het werken in de tuin.

Volkswijsheid

,,Acht jaar geleden zijn we aan dit boek begonnen. Het is één grote zoektocht geweest, we hebben zo’n 150 wetenschappelijke artikelen nageplozen, achterin het boek staan 128 verwijzingen. Wij weten nu zelf dingen die we tien jaar geleden echt nog niet wisten. Maar het grappige is: we keken gewoon op een verkeerde manier. En de volkswijsheid had al die tijd gelijk: Ik ben door m’n rug gegaan, ik ben door m’n knie gegaan, ik ben door m’n enkel gegaan: alle drie de uitspraken beschrijven precies wat er gebeurt. Die overeenkomst werd eerder niet gezien.”

Eureka: kruisende vezels

Populair gezegd: die kruisbanden in je knie, die heb je in je rug eigenlijk ook. In de discus zitten vezels, touwtjes als het ware, die elkaar kruisen. Zij zorgen voor stabiliteit en sturen bewegingen. Maar als er vezels kapotgaan, is de discus en dus de rug, niet meer stabiel. En dat voel je bij een spitaanval of een hernia. ,,Met het 3d-model konden we dat mooi aantonen”, vertelt Elkhuizen. ,,We zagen het gebeuren: die kruisende vezels bewegen ten opzichte van elkaar. Dat was echt een eureka-moment, want voorheen zag men die vezels als een soort autoband die krachten opvangt en niet als een soort kruisbanden.”

Niet alleen Iprenburg en Elkhuizen voelen dat zo: het boek wordt al ontzettend goed ontvangen in de medische wereld. ,,De reacties zijn uitermate positief.”

In een computermodel en in een fysiek model wordt aangetoond dat deze vezels (een soort touwtjes) kunnen worden opgevat als een bijzonder soort kruisbanden.

Zelf aan de slag met oefeningen

Daartoe staan er in het boek een groot aantal oefeningen; wederom zowel beschreven als met beeldmateriaal duidelijk gemaakt. ,,Als je het boek begrijpt, kun je zelfstandig aan de slag met de oefeningen”, aldus Elkhuizen. Meteen daarna komt de kanttekening: ,,Niet meteen doorbladeren naar de oefeningen! Eerst het boek lezen; je moet begrijpen hoe je rug in elkaar zit. Zoals Cruijff zei: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Als je dat namelijk niet zo zou doen, doe je de oefeningen mogelijk niet goed en dat kan gevaarlijk zijn voor je rug.”

 

De allergrootste drijfveer voor Iprenburg en Elkhuizen voor het schrijven van dit boek was voorkomen dat mensen – opnieuw – rugklachten krijgen. ,,Het is ongelooflijk dat zo veel rugpatiënten onnodig pijn lijden”, aldus Elkhuizen. ,,Meer dan de helft gaat binnen een jaar wéér door zijn rug heen. Met de kennis van nu is dat echt schrikbarend.” Maar die ‘kennis van nu’ is nog niet zo wijdverbreid als beide auteurs zouden willen.

 

De auteurs Menno Iprenburg en Jan Willem Elkhuizen met het boek.

,,Huisartsen denken nog te vaak dat spit onschuldig en ‘wel weer over gaat’. Maar spit is een teken dat er iets aan de hand is binnen in die discus; ga je op dezelfde voet door, dan loop je risico op een hernia, of chronische rugpijn. Je moet aan de slag gaan: hoe zit je, hoe lig je, hoe beweeg je: je moet goeie dingen gaan doen en slechte dingen laten, zo simpel is het. Met dit boek tonen we aan wat er precies gebeurt in je rug en we hopen dat daarmee ook is aangetoond hoe belangrijk het is goed met die rug om te gaan.”

Benieuwd naar het boek? Meer weten en verkoopadressen? Kijk op http://www.rugpijn-hernia-spit.nl

Het is ook onder andere hier te bestellen bij bol.com

 

 

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn eigendom van de auteurs en zijn met hun toestemming gepubliceerd. 

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)